Na rynek wchodzi nowa wódka bezglutenowa. Jej producent, Stoli, to znana wśród alkoholi rosyjska marka. Alkohol już zyskał miano “wyjątkowego”.
Osoby nietolerujące glutenu mogą posmakować nowej wódki, produkowanej z rosyjskich zbóż. Składa się z 88 proc. z kukurydzy, a z 12 proc. z gryki. Alkohol uzyskał 92 punkty (na 100 możliwych) w rankingu, przygotowywanym przez Beverage Testing Institute, zyskując miano “wyjątkowego”. Choć klienci mogą już spróbować bezglutenowych wódek, produkowanych przez lokalne gorzelnie, Stoli uważa się za pierwszego globalnego dystrybutora tego rodzaju alkoholu.
Zero glutenu
- Chcieliśmy stworzyć produkt, który z całą pewnością możemy reklamować jako pozbawiony glutenu, podobnie jak wiele firm, które modyfikują swoją ofertę dla klientów na bezglutenowej diecie - tłumaczył Patrick Piana, prezes Stoli. Zapewnił, że wódka jest wyprodukowana z całkowicie pozbawionych glutenu składników. Za butelkę o pojemności 750 ml trzeba zapłacić 19,99 dolarów.
Najlepiej sprzedającym się produktem spożywczym w Polsce jest wódka:
Autor: pmb//km / Źródło: The Daily Meal