Partia parówek wycofana z Biedronki. "Spożycie może prowadzić do choroby"

Sklepy Biedronka będą otwarte dłużej
Partia parówek wycofana ze sprzedaży
Źródło: GIS
Biedronka zamieściła na swojej stronie komunikat dotyczący wycofania partii parówek z szynki Kraina Wędlin Nature. Ich producentem jest firma Sokołów. Powodem wycofania jest wykrycie bakterii Listeria monocytogenes.

"Prosimy o zapoznanie się z komunikatem firmy Sokołów S.A. dot. wycofania z obrotu partii produktu Parówki z szynki Kraina Wędlin Nature o nr: 10971, seria C: 09749229, z datą przydatności 1.05.2021" - czytamy w informacji na stronie Biedronki.

Parówki zostały wyprodukowane przez firmę Sokołów dla spółki Jeronimo Martins Polska, właściciela sklepów Biedronka.

Firma Sokołów prosi o zwrócenie produktu do najbliższego sklepu Biedronka. "Wszystkim klientom, którzy zwrócą produkt lub jego część wraz z opakowaniem (koniecznym do identyfikacji partii produkcyjnej) zostanie zwrócony koszt nabycia produktu bez potrzeby okazywania paragonu" - zapewniono w komunikacie.

KOMUNIKAT FIRMY SOKOŁÓW

Aktualnie czytasz: Partia parówek wycofana z Biedronki. "Spożycie może prowadzić do choroby"
Źródło: GIS

"Nie należy spożywać produktu"

Ostrzeżenie w tej sprawie zamieścił także Główny Inspektorat Sanitarny. Jak podano, w wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej w jednej partii produktu "wykryto bakterie Listeria monocytogenes".

"Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą" - zwrócili uwagę przedstawiciele GIS. Dodali także, że "nie należy spożywać produktu wskazanego w komunikacie".

Listerioza to choroba przede wszystkim groźna dla osób o obniżonej odporności, osób starszych, kobiet w ciąży i niemowląt. Wśród objawów są gorączka, dreszcze, bóle stawów i mięśni.

GIS zaznaczył, że firmy Sokołów S.A. i Jeronimo Martins Polska S.A. po otrzymaniu informacji o niewłaściwych wynikach badań natychmiast wszczęły procedurę wycofania z obrotu handlowego powyższej partii produktu.

Zobacz także: