Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed wykryciem bakterii salmonelli na powierzchni skorupek jaj. Jajek tych nie należy spożywać, może nam grozić zatrucie pokarmowe.
"W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu" - poinformował GIS, wskazując przy tym, że "spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego".
Szczegóły dotyczące produktów:
Nazwa produktu: 10 Świeżych jaj Numer partii: A3PL08121309 Najlepiej spożyć przed: 15/02/2025 Kod kreskowy: 5 987463 142650 Producent: Zakład Pakowania Jaj, A.A. Kałużni Przyczyna Dolna 63B, 67-400 Wschowa
GIS poinformował, że "w dniu 28.01.2025 przeprowadzono kontrolę w Zakładzie Pakowania Jaj A.A Kałużni, Przyczyna Dolna 63B, 67-400 Wschowa WNI 08125901. Ustalono że jaja zebrane zostały z kurników A,B, F w ilości 90697 sztuk, Po otrzymaniu informacji zakazano wprowadzenia do obrotu jaj pochodzących ww. kurników do chwili otrzymania wyników badan laboratoryjnych".
Inspektorat podkreśla także, że "nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem".
Źródło: tvn24.pl
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock