Ponad 12 litrów octu, 15 kilogramów cukru i 120 kilogramów buraków. To tylko część przepisu na barszcz jaki w piątek ugotowali wrocławianie na pl. Nowy Targ. Do ponad 1,5 tony wody w ogromnym kotle dodali po 100 kilogramów kapusty, fasoli i ziemniaków.
- Wybór zupy nie jest przypadkowy. Po pierwsze wykorzystaliśmy mnogość produktów. Buraki, marchewka, seler, por, czyli wszystko co zdrowe i smaczne. Po drugie, to kwestia polityczna. Sygnał, że Wrocław myśli o ludziach na Ukrainie - wyjaśnia Krzysztof Górski, mistrz kulinarny. To on wraz ze swoimi kolegami przygotował ogromny kocioł na środku placu.
4 tysiące porcji
By ugotować 2 tony barszczu Górski użył 160 kg buraków, 120 kg ziemniaków, po 100 kg białej kapusty i fasoli. Do tego dodał 30 kg pomidorów, 80 kg włoszczyzny i ponad 30 kg śmietany. W sumie przygotowano 4 tysiące porcji barszczu ukraińskiego.
Zupę gotowano z okazji trwającego na pl. Nowy Targ jarmarku produktów świeżych. Co tydzień, w czwartki i piątki, wystawcy sprzedają tam swoje ekologiczne produkty.
Ogromny kocioł zupy stanął na pl. Nowy Targ we Wrocławiu:
Autor: pp,balu/ansa / Źródło: TVN24 Wrocław
Źródło zdjęcia głównego: TVN 24 Wrocław | P.Piotrowski