Związki chemiczne obecne w chmielu mogą chronić przed chorobą Alzheimera - wskazuje badanie włoskich naukowców. W warunkach laboratoryjnych ekstrakt z szyszek rośliny hamował jeden z ważnych mechanizmów związanych z rozwojem choroby.
Jedną z największych trudności w leczeniu choroby Alzheimera jest jej długi okres utajenia. W niektórych przypadkach do nieodwracalnych uszkodzeń układu nerwowego dochodzi na wiele lat przed wystąpieniem pierwszych objawów. Właśnie dlatego naukowcy coraz częściej szukają sposobów na zapobieganie wczesnym zmianom związanym z chorobą Alzheimera. Jak wskazują badania opublikowane na łamach "ACS Chemical Neuroscience", jedno z potencjalnych rozwiązań może kryć się w... chmielu.
Szyszki kontra beta-amyloidy
Włoscy naukowcy przyjrzeli się szyszkom, czyli żeńskim kwiatom chmielu, powszechnie wykorzystywanym do produkcji piwa. Celem badania było określenie wpływu rośliny na proces zlepiania się beta-amyloidów, białkowych substancji tworzących złogi w tkankach mózgowych u osób cierpiących na chorobę Alzheimera. Jest to jeden z najważniejszych mechanizmów wykształcania się choroby. Poprzednie badania wskazały, że chmiel może hamować ten proces, a co za tym idzie - degenerację układu nerwowego.
Badacze stworzyli ekstrakty z czterech popularnych odmian chmielu, po czym przetestowali je na komórkach ludzkiego układu nerwowego w warunkach laboratoryjnych. Ich szczególną uwagę zwrócił ekstrakt z odmiany Tettnanger, zawierający wysoki poziom polifenoli. Substancje te hamowały procesy zlepiania się białek, a ponadto pomagały komórkom usunąć uprzednio powstałe złogi beta-amyloidów, oczyszczając je z neurotoksycznych białek.
Nutraceutyki przyszłości
Ekstrakt Tettnanger został przetestowany również na specjalnie zmodyfikowanych nicieniach Caenorhabditis elegans, wykorzystywanych jako organizm modelowy w badaniach nad wieloma chorobami. Naukowcy zauważyli, że w pewnym stopniu chronił on robaki przed paraliżem związanym z nagromadzeniem beta-amyloidów, jednak efekt był stosunkowo mało wyraźny.
Autorzy badania podkreślają, że wyniki nie stanowią zachęty do częstszego spożywania piwa - nadmiar alkoholu również może mieć działanie neurodegeneracyjne. Badanie pokazuje natomiast, że związki chemiczne pozyskane z kwiatów chmielu mogą służyć do produkcji chroniących przed chorobą Alzheimera nutraceutyków - substancji łączących w sobie wartości odżywcze z działaniem leczniczym.
Źródło: phys.org
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock