Larwy, świerszcze i inne mrożone lub suszone robaki - tego wszystkiego można spróbować w restauracji Aphrodite w Nicei. Szef kuchni twierdzi, że nie mógł oprzeć się delikatnemu smakowi robactwa.
Właściciel restauracji David Faure skomponował dla swoich gości specjalne menu w całości złożone z robaków. Jako pierwszy we Francji zdecydował się na sprzedaż kontrowersyjnych dań.
Inspiracja Afryką
Inspiracją dla Faure'a była kuchnia afrykańska, w której - jak wyjaśnił - owady są wykorzystywane w miejscowej kuchni.
- Szukałem subtelnych smaków i zastanawiałem się, jak je wzmocnić. Moje dania nie są skomplikowane ani przesadnie wyszukane, chodzi o dobrą kombinację smaków - powiedział.
Świerszcze jak popcorn
David Faure twierdzi, że świerszcze smakują jak popcorn, a larwy jak orzeszki ziemne. - Najbardziej inspirujące jest dla mnie sporządzanie deserów, od chrupiących po budyniowate - powiedział.
Autor: pk/mj / Źródło: ENEX