Nasza wieczerza wigilijna jest wyjątkowa, m.in. przez zwyczaj spożywania 12 jarskich potraw. Ale nie tylko u nas jest ciekawie. Norwegowie na kolację jedzą zupę mleczną z suszoną wędliną, a Chilijczycy piją "małpi ogon". Poniżej przedstawiamy Wam świąteczne przysmaki z całego świata.
TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?
Dorsz zamiast karpia, mleczna zupa zamiast barszczu i pudding zamiast makowca. Dowiedz się, co się je i pije w świąteczny czas na świecie.
Chile: małpi ogon
W Chile Wigilia Bożego Narodzenia nazywana jest Paschą. Podobnie jak u nas cała rodzina zbiera się przy świątecznym stole, je wieczerzę i czeka na Starego Paschę, czyli odpowiednik naszego Świętego Mikołaja. Przybywa on na saniach, które ciągną lamy. Chilijczycy na kolację jedzą indyka, specjalny chleb z bakaliami i piją "małpi ogon". To skondensowane mleko z wódką, rodzynkami, cynamonem i szczyptą kawy.
Wielka Brytania: zupa żółwiowa
Brytyjczycy nie obchodzą Wigilii, ale mają bardzo ciekawe świąteczne dania. Oprócz pieczonego indyka nadziewanego kasztanami na stole znajdziemy zupę żółwiową, która żółwia nigdy nie widziała i świąteczny pudding, czyli deser z bakaliami, brandy, brązowym cukrem, przyprawą piernikową i skórką pomarańczy.
Grecja: melomakarona
Grecy wigilijny wieczór spędzają poza domem, spotykając się ze znajomym w barach. Zaczynają biesiadować dopiero późnym wieczorem. Na stolach króluje nadziewany indyk z pikantnym ryżowo-mięsnym nadzieniem. Z kolei na deser podaje się melomakarona - ciasteczka z orzechami, które macza się w miodzie oraz kourambiedes - ciasteczka posypane cukrem pudrem.
Hiszpania: turron i spółka
24 grudnia około godz. 22 hiszpańska rodzina zbiera się na uroczystą kolację. To co ląduje na stole, zależne jest od regionu: na wybrzeżu są to ryby i owoce morza, w Andaluzji indyk pieczony, a w środkowej Hiszpanii prosię lub jagnięcina.
Hiszpania słynie z turron, czyli deseru z migdałów w różnych wariacjach: z orzechami, suszonymi owocami itp. Chętnie jada się też ciasteczka marcepanowe, orzechowe - polvorones i pije cava, czyli hiszpańskiego szampana.
Francja: ostrygi i gęsia wątróbka
Francuzi nie obchodzą Wigilii, ale uroczyście świętują 25 grudnia. Na stole pojawiają się ostrygi, owoce morza, gęsie wątróbki, wędzony łosoś, biała kaszanka i indyk nadziewany kasztanami. tradycyjnym świątecznym deserem jest rolada w kształcie kawałka drewna.
Portugalia: bacalhau de consoada
U Portugalczyków na stole króluje dorsz, czyli bacalhau de consoada. To gotowane filety z dorsza, które na dwa dni wcześniej namacza się w wodzie, żeby wypłukać sól. Podaje się je z ziemniakami, gotowaną kapustą oraz rzepą, brokułami i marchewką.
Norwegia: zupa mleczna z suszona wędliną
W Norwegii Wigilię zaczyna się od zupy, ale mlecznej z cynamonem i suszoną wędlina. Jej nazwa to rommegrot. Po niej na stół wjeżdżają ribbe, czyli bardzo tłuste żeberka pieczone na ruszcie. Norwegowie jedzą je z ziemniakami i kwaśna kapustą.
Z dań rybnych najpopularniejszy jest lutefisk, czyli specjalna suszona ryba, zmiękczona w wodzie i ługu sodowym, a następnie gotowana lub grillowana. Podawana jest z ziemniakami, bekonem, puree z groszku i musztardą.
U nas potraw powinno być 12, a w Norwegii nie może zabraknąć siedmiu ciasteczek, wszystkie muszą być upieczone w domu. Chyba każdy z nas zna pepparkakor, czyli ludzika z piernika.
Włochy: oczywiście pasta
W wieczerzę wigilijną we włoskim domu nie może zabraknąć makaronu. Gospodarze serwują m.in. spaghetti z małżami czy mięsnymi klopsikami. Na świątecznym stole znajdziemy też nadziewane małże i pieczona rybę. Na poniższym filmie szef kuchni Giorgio Ruggeri przedstawia przepis na tradycyjny włoski makaron podany z mięsnymi klopsikami, który Sycylijczycy jedzą na Wigilię.
Autor: mar/map / Źródło: TVN Meteo Active