Ten tydzień należy do wegan. Już po raz ósmy obchodzimy ogólnopolski Tydzień Weganizmu. Z tej okazji w kilkudziesięciu miastach Polski odbywają się imprezy poświęcone temu stylowi życia. Nie zabraknie wspólnego gotowania, wykładów na temat diety roślinnej, testowania wegańskich kosmetyków i oczywiście filmów o etycznym aspekcie weganizmu.
Tydzień Weganizmu organizowany jest przez Stowarzyszenie Empatia już po raz ósmy. Do 30 kwietnia w ponad 20 miastach Polski odbywać się będą imprezy poświęcone tematyce praw zwierząt i wegańskiemu stylowi życia.
Najwięcej atrakcji zaplanowano w Warszawie, Bytomiu i Katowicach. Najciekawsze to spotkania z dietetykami, sportowcami-weganami, pokazy gotowania wegańskich szefów kuchni, wykłady o wegańskich kosmetykach, porady dla początkujących wegan. Na większość wydarzeń wstęp jest bezpłatny i bez rezerwacji.
Szczegółowy program Tygodnia Weganizmu można znaleźć na stronie www.wegetydzien.pl.
Polacy a weganizm
Jak informuje Empatia, już ok. 7 proc. Polek i Polaków wybrało dietę wegańską lub wegetariańską albo aspiruje do tego sposobu życia. Powstają kolejne wegańskie restauracje, jadłodajnie, sklepy i blogi. Tydzień Weganizmu ma na celu przedstawienie różnych aspektów weganizmu – etycznego, zdrowotnego i ekologicznego – w oparciu o wiarygodne źródła. Joanna Andrusiewicz ze Stowarzyszenia Empatia przekonuje, że dieta wegańska, wbrew często spotykanym opiniom, nie jest trudna, pracochłonna ani droga, choć po przejściu na nią pewnych rzeczy trzeba nauczyć się od nowa. Przypomina przy tym, że weganizm to nie tylko dieta.
- Weganizm polega na racjonalnym, na ile to jest wykonalne, wyeliminowaniu ze swojego życia produktów odzwierzęcych. To wiąże się np. z wyborem kosmetyków, które nie są testowane na zwierzętach, nie zawierają substancji odzwierzęcych - które są w nich dość powszechne, ale coraz łatwiej znaleźć kosmetyki przyjazne weganom nie tylko wśród specjalistycznych marek. To też rezygnacja z ubrań oraz dodatków z prawdziwej skóry i futra - podkreśla.
Jemy 860 mln zwierząt rocznie
Organizacje prozwierzęce szacują, że rocznie w Polsce zabija się ok. 860 mln zwierząt w celach konsumpcyjnych. Liczba szokująca. Uważają, że konieczne jest zatem ograniczenie mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego w naszym jadłospisie. Organizatorzy Tygodnia Weganizmu przekonują, że za tym stylem życia (bo weganizm to więcej niż dieta) przemawiają trzy podstawowe przesłanki.
- Po pierwsze etyczna, ponieważ przemysł spożywczy wiąże się z bezlitosnym eksploatowaniem zwierząt. Po drugie przesłanka ekologiczna, bo przemysłowa produkcja żywności, zwłaszcza mięsa, zanieczyszcza środowisko, jest też bardzo nieekonomiczna. Po trzecie przesłanki zdrowotne. Już kilkanaście lat temu dietetycy stwierdzili, że dieta roślinna, oczywiście racjonalnie zaplanowana, jest możliwa i odpowiednia na każdym etapie życia, łącznie z ciążą, laktacją, okresem dzieciństwa i dojrzewania. Oczywiście my jako organizacja najbardziej skupiamy się na tym aspekcie etycznym - mówi Joanna Andrusiewicz ze Stowarzyszenia Empatia.
Weganizm w praktyce
Weganizm to już nie tylko wymysł fanatyków zdrowego stylu życia. Do stosowania diety roślinnej przekonują czołowi dietetycy, w tym Instytut Żywności i Żywienia, który na początku tego roku przedstawił nową piramidę żywienia, opartą głownie na warzywach, owocach i kaszach i roślinach strączkowych.
Coraz więcej ludzi rezygnuje z jedzenia mięsa i produktów odzwierzęcych, zarażając tym stylem życia innych. Zapewne każdy biegacz spotkał na swojej ścieżce biegowej Veganowego Pana Banana:
Autor: mar/rp / Źródło: TVN Meteo, PAP