Czarna papryka, kartofle z niebiesko-fioletowym miąższem, czerwona bazylia - tak niezwykłe okazy warzyw wyhodowali włoscy rolnicy. Jak zapewniają, że nie tylko są bezpieczne i wolne od groźnych barwników, ale mają nader dobroczynne działanie.
Warzywa w zaskakujących barwach były atrakcją Międzynarodowego Forum Rolnictwa i Żywności w Cernobbio, na północy Włoch. Związek rolników indywidualnych Coldiretti poinformował o dodatkowych właściwościach zdrowotnych, które są największą zaletą kolorowych okazów.
Żółta botwinka i biała marchewka
Czarna, niemal kwadratowa, papryka bogata jest w witaminy oraz w przeciwutleniacze, zaś niebiesko-fioletowe ziemniaki z Trydentu zawierają antocyjany, korzystnie wpływające na wzrok i zapobiegające odkładaniu się cholesterolu.
Czerwona bazylia pomaga zwalczać stres, a ciemna, fioletowa marchew hamuje proces starzenia skóry. Jest też biała marchewka o słodkim smaku oraz kolorowa botwina z liśćmi w barwach od żółtej i pomarańczowej do różowej, która nie traci ich w trakcie gotowania.
Motyka i grabki, a nie genetyka?
Wszystkie te produkty uprawiane są pod kontrolą i w sposób naturalny - podkreślił rolniczy związek w wydanym komunikacie. Aby wprowadzić te nowości na rynek nie trzeba uciekać się do takich "nienaturalnych metod, jak manipulacja genetyczna".
Jest jeszcze jedna korzyść, na którą zwrócono uwagę - tradycyjne codzienne dania tracą swą monotonię właśnie dzięki nowej palecie barw.
Autor: usa/ms / Źródło: PAP