Przygotowywanie posiłków w zmywarce? Zwolennicy tej techniki twierdzą, że szparagi ze zmywarki lub gruszki w winie są nieporównywalnie lepsze. Jedyny minus - zamiast 6 minut w garnku, szparagi musza w zmywarce spędzić półtorej godziny.
Książka "Gotowanie w zmywarce" autorstwa kucharki i obrończyni środowiska Lisy Casali błyskawicznie stała się bestsellerem we Włoszech. Opisuje proste przepisy, pozwalające nakarmić całą rodzinę w najbardziej ekologiczny i oszczędny sposób.
Zmywanie i gotowanie w jednym
Autorka książki, jak sama przyznaje, na pomysł wpadła gdy okazało się że jej obiad wymaga jedynie podgrzania, zaś ona ma w swojej zmywarce sporo miejsca. Wstawiła słoiczki z kuskusem, fasolką i cukinią, doprawione odrobiną oliwy, soli i pieprzu i włączyła program.
Okazało się, że wszystko było świetnie ugotowane, choć nie wydała ani grosza dodatkowo na gaz i prąd. To sprawiło, że Lisa opracowała więcej przepisów na dania dla kilkuosobowej rodziny, które "robią się" podczas pracy zmywarki. Autorka podkreśla, że w przeciągu roku jej rachunki znacząco zmalały, zaś rodzina częściej jada ryby i warzywa na parze.
Zamiast folii: słoiki, szczelne torebki
Zwolennicy tej metody podkreślają, że gotowanie w zmywarce pozwala oszczędzić na rachunkach za gaz, prąd i wodę, a potrawy nie tracą walorów smakowych. Przeciętna zmywarka podgrzewa wodę do 60-70 st. C, co jest wystarczającą temperaturą dla większości warzyw i ryb.
Autor: mb/mj / Źródło: Daily Mail