Trzcina cukrowa, która jest w Brazylii uprawiana jako alternatywne paliwo, ma też inny korzystny skutek uboczny: obniża temperaturę powietrza – twierdzą naukowcy.
Trzcina cukrowa chłodzi powietrze dzięki swojej zdolności do odbijania światła i “pocenia się”, czyli uwalniania chłodzącej wilgoci do atmosfery. Rośliny pobierają wilgoć z ziemi i emitują do powietrza w procesie fotosyntezy, ale trzcina jest w tym wyjątkowo wydajna. Potrafi zmniejszyć lokalną temperaturę średnio o 0,93 stopnia Celsjusza.
Trzcina cukrowa jest używana jako biopaliwo w około jednej czwartej brazylijskich aut, dzięki czemu emisja powodującego globalne ocieplenie dwutlenku węgla do atmosfery jest mniejsza. Naukowcy zwrócili jednak uwagę, że powinna być ona uprawiana zamiast innych roślin uprawnych, nie zamiast lasu deszczowego.
Źródło: Reuters
Źródło zdjęcia głównego: SXC