Sushi zamiast karpia

 
Karp i sushi - tak coraz częściej wyglądają wigilijne stoły Polakówsxc.hu

Kapusta z grzybami, ryba w galarecie czy pierogi - tym tradycyjnym polskim potrawom coraz częściej na wigilijnym stole towarzyszą bardziej egzotyczne dania. Polacy szukają nowych smaków - pisze "Dziennik".

Jakie nowe potrawy pojawiają się w Wigilię? Dużą popularnością cieszy się sushi. "Dziennik" przywołuje opinie restauratorów, którzy mówią, że jeszcze w ubiegłym roku sushi jako wigilijna potrawa nie cieszyło się dużą popularnością. W tym roku jest inaczej - w restauracjach rozdzwoniły się telefony ze świątecznymi zamówieniami.

Dużą popularnością cieszą się też inne egzotyczne dania, takie jak babeczki z kawiorem i tatarem z łososia, sałatki z krabem czy kalmary w cieście sezamowym.

Ale to nie wszystkie kulinarne wigilijne nowości. Polacy coraz częściej nie stosują się do tradycji i nie przestrzegają zwyczajowego postu. - Kulinarne trendy się zmieniają. Na wigilijnych stołach pojawiać się zaczęły nawet mięsa: wędliny i pasztety z dzika oraz sarny - mówi gazecie Monika Adamienia, menedżer warszawskiej restauracji Hamak.

Mniej karpia

Mięsa zagościły w karcie wigilijnych dań, tymczasem coraz częściej ze stołów znika karp. Coraz więcej osób rezygnuje z tego gatunku ryby i zastępują go sandaczem lub łososiem.

Co sądzą na ten temat eksperci? Robert Makłowicz zauważa, że karp stał się popularnym daniem dopiero w czasach PRL. - Czyli nie do końca jest tak, że obserwujemy nowe trendy. Raczej mamy większy wybór i na wigilijnym stole oprócz karpia możemy postawić łososia, jesiotra, czy nawet rekina - komentuje Makłowicz.

Źródło: "Dziennik"

Źródło zdjęcia głównego: sxc.hu