Podziękować, uśmiechnąć się i nie zamawiać cappuccino po obiedzie. Savoir-vivre dla rosyjskich turystów

Toskaniasxc.hu

Nie należy zamawiać cappuccino po obiedzie, a tym bardziej po kolacji, a wino powinno pasować do posiłku - to niektóre rady dla rosyjskich turystów, przyjeżdżających do Włoch. Powstał dla nich filmowy savoir-vivre. Zdaniem jego autorów, rosyjscy turyści w arogancki sposób szastają pieniędzmi, zachowują się z wyższością, nie dziękują i nie uśmiechają się.

Agencja Ansa podała, że poradnik - nakręcony w Toskanii, gdzie przyjeżdża na wakacje najwięcej bogatych turystów ze Wschodu - będzie nadawany w rosyjskiej telewizji i trafi do portali społecznościowych.

Arogancja, poczucie wyższości, brak dobrych manier

Jego pomysłodawcy, przedstawiciele branży hotelowej z toskańskiego wybrzeża w rejonie znanym jako Versilia, wyjaśnili mediom, że uznali za konieczne wypunktowanie - jak zapewniają, w subtelny i trafiający do wyobraźni sposób - tych zachowań Rosjan, które spotykają się z krytyką ze strony włoskich gospodarzy.

Zarzucają oni często rosyjskim turystom, że w arogancki sposób szastają pieniędzmi, zachowują się z wyższością i choć zostawiają ogromne napiwki, to nigdy nie dziękują ani nie uśmiechają się. Poza tym, zdaniem Włochów, często nie grzeszą oni dobrymi manierami.

"Dekalog" dobrych manier

Włoscy hotelarze zwrócili się do agencji reklamowej, prosząc ją o przygotowanie poradnika. Nauczycielami dobrych manier są modelka Ludmiła Radczenko i biznesmen z branży hotelowej Salvatore Madonna. Przedstawiają oni "dekalog" dobrych manier dla gości drogich hoteli i rezydencji oraz klientów luksusowych restauracji i butików w nadmorskim kurorcie Forte dei Marmi i w całej Versilii.

"Nie chcemy nikogo pouczać, chodzi nam o to, by udzielić podstawowych rad, dzięki czemu poprawią się wzajemne relacje" - tłumaczą autorzy spotu, nagranego w języku rosyjskim.

Podziękuj uśmiechem, nie napiwkiem

"Prosimy, uśmiechajcie się więcej. Jeśli jesteście zadowoleni z posiłku i obsługi, okażcie to dziękując i mówiąc o tym, nie tylko zostawiając sowity napiwek" - to jedna z rad. Proponuje się też słuchać sugestii kelnerów, jakie wino zamówić do dania. Ciężkie czerwone wino nie pasuje na przykład do gotowanej ryby - sugeruje poradnik.

Autor: jl//rzw / Źródło: PAP

Źródło zdjęcia głównego: sxc.hu