Jedzenie przyprawy curry raz lub dwa razy w tygodniu może zapobiec rozwojowi choroby Alzheimera i upośledzeniom pamięci – do takich wniosków doszli naukowcy ze Stanów Zjednoczonych.
Swoje lecznicze działanie przyprawa curry zawdzięcza kurkuminie – występującej w szafranie. Kurkumina zapobiega odkładaniu się blaszek amyloidowych, które gromadząc się w naczyniach krwionośnych powodują demencję i chorobę Alzheimera.
Obniża ryzyko
Autor badań, prof. Murali Doraiswamy z Duke University w Północnej Karolinie stwierdza, że spożywanie przyprawy dwa lub trzy razy w tygodniu obniży ryzyko zapadnięcia na demencję.
Jak wynika z badań na myszach, kurkumina rozpuszcza nagromadzone w mózgu złoża amyloidów.
Uniwersytet w Północnej Karolinie rozpoczyna teraz próby kliniczne z udziałem ludzi - chorych na Alzheimera.
Źródło: BBC News
Źródło zdjęcia głównego: sxc.hu