Każdy może otworzyć jednodniową restaurację i sprawdzić się w roli kucharza. Można też będzie przyjść posmakować tego, co przyrządzą inni. Akcja Restaurant Day po raz drugi zawita do Poznania.
Po raz pierwszy Restaurant Day zorganizowano 21 maja 2011 w Finlandii. Pomysł szybko rozprzestrzenił się na cały świat. Podonne akcje organizowano m.in. w Amsterdamie, Londynie, Nowym Yorku, Reykjaviku, Sztokholmie, Tokio, Wiedniu czy Zurychu.
19 sierpnia będzie można w niej wziąć udział w Poznaniu.
Jakie pyszności nas czekają?
- W poprzedniej edycji serwowaliśmy dania regionalne, tym razem zaprezentujemy kuchnię francuską, np. bretońskie naleśniki z musem kasztanowym, czyli coś, czego codziennie nie jemy – mówi Aleksandra Gerlach, która jako pierwsza w Polsce zorganizowała Restaurant Day.
- Chcemy zaprezentować kuchnię europejską, ale przy jednoczesnej promocji polskich i wielkopolskich dań – informuje nas Tomasz Trąbski podróżnik i współorganizator akcji.
Wszyscy amatorzy gotowania i jedzenia mogą stawić się w parku przy Starym Browarze i jego dachu w niedzielę 19 sierpnia w godzinach 13:00 -17:00.
Autor: mw/mz / Źródło: TVN24 Poznań
Źródło zdjęcia głównego: materiały prasowe | Aleksandra Gerlach