Zbadali pączka pod mikroskopem, rezonansem i tomografem. Efektem są niezwykłe zdjęcia
Link skopiowany do schowka.
Wzrost cen pączków przez rosnące koszty surowców
Źródło: TVN24
Z okazji tłustego czwartku studenci i pracownicy Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie wybrali na obiekt swoich badań pączka z dżemem. Zdjęciami, które na pierwszy rzut oka w ogóle nie przypominają poczciwego wyrobu drożdżowego, podzielili się w internecie.
Do badania pączka wykorzystano między innymi mikroskopy, tomografy, rozdrabniarki czy skaning laserowy. "W AGH działa łącznie ponad 800 laboratoriów. Na 16 wydziałach oraz w jednostkach pozawydziałowych naukowcy pracują na co dzień z unikatową, często w skali kraju czy Europy, aparaturą" – podkreślają przedstawiciele uczelni.
Zdjęcie wykonane za pomocą mikroskopu polaryzacyjnego do obserwacji w świetle przechodzącym i odbitym
Zdjęcie wykonane w Laboratorium Mikro i Nano Tomografii, Wydział Fizyki i Informatyki Stosowanej;
Źródło: Akademia Górniczo-Hutnicza w Krakowie
Komentujący w mediach społecznościowych zwrócili jednak uwagę na praktyczny aspekt badania pączka tomografem, czyli namierzenie strony z największą zawartością dżemu. "Tak, by nie czuć rozczarowania przez pierwszych kilka gryzów" – precyzują.
Zdjęcie mikroskopowe wykonane na Wydziale Wiertnictwa, Nafty i Gazu
Źródło: Akademia Górniczo-Hutnicza w Krakowie
Zdjęcie pączka wykonane za pomocą skaningowego mikroskopu elektronowego
Źródło: Akademia Górniczo-Hutnicza w Krakowie
Autorka/Autor: wini/tok
Źródło: TVN24 Kraków
Źródło zdjęcia głównego: Akademia Górniczo-Hutnicza w Krakowie