Z okazji tłustego czwartku studenci i pracownicy Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie wybrali na obiekt swoich badań pączka z dżemem. Zdjęciami, które na pierwszy rzut oka w ogóle nie przypominają poczciwego wyrobu drożdżowego, podzielili się w internecie.
Do badania pączka wykorzystano między innymi mikroskopy, tomografy, rozdrabniarki czy skaning laserowy. "W AGH działa łącznie ponad 800 laboratoriów. Na 16 wydziałach oraz w jednostkach pozawydziałowych naukowcy pracują na co dzień z unikatową, często w skali kraju czy Europy, aparaturą" – podkreślają przedstawiciele uczelni.
Komentujący w mediach społecznościowych zwrócili jednak uwagę na praktyczny aspekt badania pączka tomografem, czyli namierzenie strony z największą zawartością dżemu. "Tak, by nie czuć rozczarowania przez pierwszych kilka gryzów" – precyzują.
Źródło: TVN24 Kraków
Źródło zdjęcia głównego: Akademia Górniczo-Hutnicza w Krakowie