Będą wzmożone kontrole ubojni - poinformował w TVN24 Jarosław Naze, zastępca Głównego Lekarza Weterynarii. To pokłosie sprawy ubojni k. Białej Rawskiej, do której mogło trafiać martwe i chore bydło. Śledczy znaleźli tam ukryte magazyny, a w nich ok. 30 ton mięsa nieznanego pochodzenia.
Jak wyjaśnił Naze, Główny Lekarz Weterynarii zwróci się do powiatowych i wojewódzkich lekarzy weterynarii o wzmożone kontrole ubojni. Zaznaczył, że proceder związny z wprowadzaniem do obrotu trefnego mięsa musi się skończyć.
- Liczymy też na dobrą współpracę z policją, ponieważ szara strefa jest poza nadzorem - zaznaczył. - Tylko dzięki organom ścigania, i dzięki miejscowym informacjom takie procedery mogą być likwidowane - dodał.
Śledczy badający sprawę ubojni znajdującej się k. Białej Rawskiej, do której mogło trafiać martwe i chore bydło, znaleźli ukryte magazyny, a w nich ok. 30 ton mięsa niewiadomego pochodzenia. Mięso nie miało dokumentacji weterynaryjnej oraz oznaczeń.
Naze poinformował, że kontrolowane jest nie tylko mięso niewiadomego pochodzenia, znalezione w ukrytych magazynach, ale też miejsca, gdzie trafiło mięso z ubojni k. Białej Rawskiej. - Sprawdzamy, czy to mięso jest właściwej jakości - zaznaczył zastępca Głównego Lekarza Weterynarii.
Śledczy ustalili, że wcześniej mięso z tej ubojni trafiło do co najmniej 16 firm wędliniarskich z województwa łódzkiego, wielkopolskiego, mazowieckiego, śląskiego i dolnośląskiego.
"Zły odbiór polskiej żywności"
Jerzy Rey, przewodniczący Związku Polskie Mięso przyznał z kolei, że informacje o wprowadzaniu trefnego mięsa do obrotu, źle wpływają na odbiór polskiej żywności, także za granicą.
- Jest to podchwytywane przez przeciwników polskiej żywności - zaznaczył Rey. Tymczasem, jak dodał, polska żywność jest bardzo dobra.
Pytany, czy za mało jest kontroli weterynaryjnych, odpowiedział: - W przeciętnym zakładzie ubojni pracuje od 20 do 40 weterynarzy. Natomiast w małych zakładach, lekarze weterynarii przyjeżdżają od czasu do czasu, bo tak stanowią przepisy, to nic złego. Poza tym jest cała masa różnego rodzaju punktów, które prowadzą ubój gospodarczy, są jeszcze ludzie, którzy są zwykłymi przestępcami.
Dodał, że przestępcy, którzy nielegalnie wprowadzają mięso do obrotu, niszczą wieloletni dorobek firm mięsnych i ubojni.
Autor: MAC/jaś / Źródło: tvn24
Źródło zdjęcia głównego: tvn24