Co roku w Polsce na śmietnik trafia 7 mln ton żywności. Do wyrzucanie jedzenie przyznaje się już 39 proc. Polaków i ta liczba rośnie - pisze "Rzeczpospolita".
Jeszcze rok temu do marnowania żywności przyznawało się o 9 proc. mniej respondentów – wynika z badania Millward Brown dla Federacji Polskich Banków Żywności.
Obecnie jedzenie wyrzuca już co trzeci Polak.
30 proc. badanych jako główny powód takiego zachowania wskazuje przegapienie terminów przydatności do spożycia, a w dalszej kolejności: za duże porcje, nabycie złego produktu, niewłaściwe przechowywanie czy po prostu nieprzemyślane zakupy.
Odreagować PRL?
Pod wieloma względami - jak zaznacza "Rz" - zachowujemy się, jakbyśmy chcieli odreagować lata PRL, gdy sklepowe półki świeciły pustkami. I dziś wciąż w wielu rodzinach kupuje się na zapas, choć w sklepach przecież niczego nie brakuje. Gazeta wskazuje, że dużo złego zrobili też producenci, drastycznie obniżając jakość żywności.
Dlatego nie dziwi, że najczęściej wyrzucane są wędliny, które niestety coraz częściej wyglądają i smakują jedynie jak produkt wędlinopodobny i nieraz już po dwóch dniach nadają się tylko do śmieci - pisze gazeta.
Autor: MAC//bgr / Źródło: Rzeczpospolita
Źródło zdjęcia głównego: tvn24