Naukowcy z Uniwersytetu Stanforda (Stany Zjednoczone) twierdzą, że żywność ekologiczna niewiele różni się od tej "zwykłej".
Naukowcy przeprowadzili ponad 200 badań pod kontem wartości odżywczych żywności organicznej i nieorganicznej. Wyniki wskazały, że jedzenie ekologiczne zawiera o 30 proc. mniej groźnych dla człowieka pestycydów. Poza tym niemal niczym się nie różni od żywności nieorganicznej.
Witaminy są w każdych owocach
Z badań wynika, że zarówno owoce i warzywa ekologiczne, jak i te "zwykłe" zawierały podobne ilości witamin, a w mleku było tyle samo białka i tłuszczu. Jednak kilka badań wskazało, że organiczne mleko zawiera więcej kwasów Omega-3, pomagających utrzymać młodość komórek.
- Badania te ujawniły, że nie ma przekonujących różnic w wartościach odżywczych pomiędzy żywnością organiczną i nieorganiczną - twierdzi prof. Alan Dangour z Londyńskiej Szkoły Higieny i Medycyny Tropikalnej.
Krytyka badań
Badania te wzbudziły spore kontrowersje w świecie naukowców.
Pracownicy Soil Association, fundacji przyznającej certyfikaty zdrowej żywności, twierdzą, że badania były wadliwe.
- Badanie żywności pod takimi samymi względami jak badanie kliniczne leków, zakłamuje rzeczywiste różnice pomiędzy jedzeniem ekologicznym a konwencjonalnym - mówią.
I wskazują, że różnice są i to całkiem znaczące. Ekologiczna żywność nie może być modyfikowana genetycznie oraz powinna być uprawiana w warunkach naturalnych dla określonego gatunku. To może mieć duży wpływ na jakość jedzenia.
Autor: dar//bgr / Źródło: BBC News
Źródło zdjęcia głównego: TVN24