Zdrowa żywność wcale nie taka zdrowa?

 
Za jajko z chowu klatkowego płacimy zniecznie więcej niż za "ekologiczne", ale czy warto?
Źródło: TVN24
Naukowcy z Uniwersytetu Stanforda (Stany Zjednoczone) twierdzą, że żywność ekologiczna niewiele różni się od tej "zwykłej".

Naukowcy przeprowadzili ponad 200 badań pod kontem wartości odżywczych żywności organicznej i nieorganicznej. Wyniki wskazały, że jedzenie ekologiczne zawiera o 30 proc. mniej groźnych dla człowieka pestycydów. Poza tym niemal niczym się nie różni od żywności nieorganicznej.

Witaminy są w każdych owocach

Z badań wynika, że zarówno owoce i warzywa ekologiczne, jak i te "zwykłe" zawierały podobne ilości witamin, a w mleku było tyle samo białka i tłuszczu. Jednak kilka badań wskazało, że organiczne mleko zawiera więcej kwasów Omega-3, pomagających utrzymać młodość komórek.

- Badania te ujawniły, że nie ma przekonujących różnic w wartościach odżywczych pomiędzy żywnością organiczną i nieorganiczną - twierdzi prof. Alan Dangour z Londyńskiej Szkoły Higieny i Medycyny Tropikalnej.

Krytyka badań

Badania te wzbudziły spore kontrowersje w świecie naukowców.

Pracownicy Soil Association, fundacji przyznającej certyfikaty zdrowej żywności, twierdzą, że badania były wadliwe.

- Badanie żywności pod takimi samymi względami jak badanie kliniczne leków, zakłamuje rzeczywiste różnice pomiędzy jedzeniem ekologicznym a konwencjonalnym - mówią.

I wskazują, że różnice są i to całkiem znaczące. Ekologiczna żywność nie może być modyfikowana genetycznie oraz powinna być uprawiana w warunkach naturalnych dla określonego gatunku. To może mieć duży wpływ na jakość jedzenia.

Autor: dar//bgr / Źródło: BBC News

Czytaj także: