Strażacy z ochotniczej jednostki w wielkopolskim Granowie udowadniają, że nie tylko potrafią gasić pożary. Teraz postanowili wykazać się kulinarnie i zrobić zapasy na zimę, w tym m.in. kiszone ogórki.
Strażacy korzystają z tradycyjnych przepisów żon, mam i babć. W słoiki kładą przetwory m.in. z ogórków, pieczarek i papryki.
Pomysł, by robić zapasy na zimę pochodzi od młodych strażaków. - Są dni, że robimy 20-30 słoików. W tej chwili mamy zgromadzonych 20 słoików - mówi jeden z strażaków. I dodaje, że to bardzo integruje młodych.
Strażacy zdążyli już skorzystać z tego, co przygotowali. Podczas niedawnej, trwającej 19 godzin akcji sięgnęli po sałatki ze słoików.
Planują porobić też zapasy z grzybów, które wcześniej nazbierają.
Źródło: tvn24
Źródło zdjęcia głównego: TVN24