W którym z warzyw jest najwięcej żelaza: w fasoli białej, burakach, szpinaku czy szczawiu? Na to pytanie w "Milionerach" odpowiadał pan Błażej Stolarski z Bydgoszczy.
Pierwsze koło ratunkowe pan Błażej wykorzystał przy pytaniu za 500 złotych. Kolejną trudność napotkał przy pytaniu za gwarantowany tysiąc złotych. Chodziło o rodzaj materiału, z którego robione są szpitalne fartuchy dla odwiedzających. Tu też wykorzystał koło ratunkowe - telefon do przyjaciela. Zadzwonił do kolegi, który jest lekarzem i odpowiedział poprawnie. Trzecie koło ratunkowe zużył przy pytaniu za pięć tysięcy złotych.
Bez dodatkowej pomocy musiał sobie radzić przy kolejnych pytaniach, także przy tym za 125 tysięcy.
Najwięcej żelaza w takiej samej ilości produktu jest:
A: w fasoli białej B: w burakach C: w szpinaku D: w szczawiu Na początku uczestnik programu wyeliminował dwie odpowiedzi: A - "w fasoli białej" oraz D - "w szczawiu". Za najbardziej prawdopodobną uznał możliwość B - "w burakach". Jednak nie chcąc ryzykować utraty 35 tysięcy złotych - do tej pory wygrał 75 tys. zł, a gwarantowana suma wynosiła 40 tysięcy - postanowił zrezygnować z gry.
Fasola biała, buraki, szpinak czy szczaw?
Decyzja okazała się słuszna. Poprawna okazała się bowiem odrzucona przez pana Błażeja odpowiedź A, czyli "w fasoli białej".
W stu gramach fasoli białej jest 10,44 mg żelaza, podczas gdy w tej samej ilości szpinaku około 3 mg, szczawiu około 2 mg, a buraków poniżej 1 mg.
Zobacz inne pytania z "Milionerów"
Autor: paj / Źródło: Milionerzy, tvn