W nocy z niedzieli na poniedziałek Amerykańska Akademia Filmowa wręczy po raz 83. swoje nagrody. Jak co roku najlepsi kucharze przygotowali wyjątkowe menu, by w odpowiedni sposób ugościć uczestników gali.
Na przyjęcie, po ceremonii wręczenia Oscarów, zaproszonych jest półtora tysiąca gości. Dziennikarze już teraz mieli okazję zobaczyć, co w tym roku zostanie podane do jedzenia gwiazdom filmu.
Kucharz Wolfgang Puck, który od 17 lat przygotowuje menu na uroczystą galę w tym roku postawił na kuchnię międzynarodową. - Miałem brytyjskie inspiracje, ale nie wiedziałem jakie filmy będą nominowane, kiedy zdecydowałem co ugotuję. Tu mamy angielską solę z galaretką z pomidorów - wyznał szef kuchni.
Wołowina, warzywa i ryba
W tym roku gwiazdy będą mogły spróbować też słynnej japońskiej wołowiny Kobe i sushi. Będzie można również skosztować sałatki z kalifornijskich warzyw, owoców morza i wędzonego łososia.
Jako główne danie zostanie podana wspomniana sola ze słodkimi pomidorami i sosem z żółtego pieprzu z czarnymi oliwkami, a na deser między innymi babeczki z kremem. Toasty będą wznoszone szampanem.
Gości obsługiwać będzie 900 kelnerek i kelnerów, a w kuchni nad przygotowaniem potraw pracować będzie około 250 osób.
Źródło: Reuters