Niemiecka drożdżówka
aptn
Drezdeńscy cukiernicy pełną parą zabrali się za produkcję tradycyjnych niemieckich ciast drożdżowych. Ich spożycie jest największe w okresie świąt Bożego Narodzenia.
A Drezno jest stolicą niemieckich wypieków. Właśnie w tym mieście odbywa się największy w kraju, a być może nawet w Europie jarmark świąteczny. Na nim następuje oficjalne rozpoczęcie sezonu na "stollen" - ciasto drożdżowe.
- Stollen pieczone jest z wielu składników. Daje się dużo mąki, masło, dużo rodzynek i oczywiście rum - tłumaczy jeden z cukierników.
W niemieckich sklepach już niedługo zaczną się ustawiać kolejki po ciasto. Ci, którzy chcą złożyć zamówienie na święta, muszą się pospieszyć - cukiernicy już dziś mają mnóstwo roboty.
Źródło: APTN
Źródło zdjęcia głównego: aptn