Rosja do końca sierpnia wstrzymała eksport cukru. "Ma to na celu zwiększenie stabilności na krajowym rynku żywności" - przekazał rosyjski rząd.
Eksport rosyjskiego cukru będzie nadal możliwy do byłych republik radzieckich - Białorusi, Armenii, Kazachstanu i Kirgistanu - ale tylko w ograniczonych ilościach.
Rosja wstrzymuje do końca sierpnia eksport cukru
Wprowadzenie zakazu proponowano już kilka tygodni temu. Jak napisał "Kommersant", rosyjskie ministerstwo rolnictwa chciało tymczasowego zawieszenia eksportu cukru w marcu. Tłumaczono to potrzebą zapewnienia "wystarczającego poziomu cukru na koniec bieżącego sezonu" w celu uniknięcia zauważalnych wahań cen.
Resort rolnictwa oszacował potrzeby rynku krajowego na 6 mln ton rocznie, a w tym sezonie produkcja może osiągnąć 6,9 mln ton.
Jak poinformowało "Kommersant" rosyjskie ministerstwo rolnictwa, biorąc pod uwagę prognozowaną wielkość produkcji i potrzeby rynku krajowego, do końca sezonu Rosja będzie w stanie wyeksportować około 200 tysięcy ton cukru, a umowy z krajami EAEU )Euroazjatycka Unia Gospodarcza) przewidują eksport dokładnie takiej ilości.
Źródło: PAP, "Kommersant"
Źródło zdjęcia głównego: YuryKara / Shutterstock