Matcha wychodzi z cienia i zdobywa coraz większa popularność, chociaż ten napój znany jest na świecie od wieków - donosi Business Insider. Serwis zwraca uwagę na jego wyjątkowe zdrowotne właściwości.
Matcha to japońska sproszkowana zielona herbata. Produkowana jest z liści krzewów specjalnie osłanianych przed słońcem, co ma spowolnić ich wzrost. Liście nabierają wówczas bladego odcienia zieleni i wytwarzają aminokwasy, dzięki którym herbata jest słodsza i bardziej aromatyczna. Zebrane liście są suszone i następnie ścierane na proszek.
Liczne korzyści
Jedna filiżanka herbaty matcha ma równowartość odżywczą 10 filiżanek zwykłej zielonej herbaty i jest od niej 137 razy bogatsza w antyoksydanty.
Liczne przeciwutleniacze zawarte w zielonym napoju z Japonii chronią przed chorobami serca i nowotworami. Przyśpieszają też metabolizm i wzmacniają koncentrację. Matcha jest bardzo bogata w witaminę C i L-teaninę, która pomaga się wyciszyć, zmniejszyć niepokój oraz stres.
W Japonii matcha używana jest nie tylko do picia, ale także jako dodatek do potraw i deserów.
Jak donosi Business Insider, Matcha jest coraz popularniejsza w kawiarniach w Stanach Zjednoczonych i wypierając kawę, staje się dla Amerykanów ulubionym porannym napojem.
Autor: tol / Źródło: Business Insider
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock