Włochy słyną z makaronu, ale w czasie narodowej kwarantanny większą popularnością zaczął cieszyć się inny produkt. W ostatnich tygodniach na Półwyspie Apenińskim aż o 47 procent wzrosła konsumpcja ryżu.
Risotto na setki sposobów z różnymi dodatkami, pomidory faszerowane ryżem, zapiekanki, krokiety ryżowe. Takie dania królują na stołach Włochów, którzy od początku marca siedzą w domu i sami przygotowują posiłki.
Tak wysokiej konsumpcji ryżu nigdy wcześniej nie zanotowano.
Główny producent w Europie
Eksperci związku rolników Coldiretti, analizując te dane, zaznaczyli zarazem, że pandemia wywołana przez koronawirusa drastycznie zahamowała światowy handel ryżem z krajów Azji.
Włochy są głównym producentem ryżu w Europie. Jego uprawy, zwłaszcza w Lombardii i Piemoncie, zajmują 220 tys. hektarów, a zajmuje się tym 4 tysiące gospodarstw rolnych.
Roczna krajowa produkcja (prawie półtora miliona ton) stanowi połowę całej w Unii Europejskiej. Jakość włoskiego ryżu uważana jest za jedną z najwyższych na świecie i dlatego popyt na niego rośnie; także w Chinach. Niedawno podpisano protokół w sprawie eksportu włoskiej odmiany do risotta (Carnaroli) do Państwa Środka.
Autor: kris/ToL / Źródło: PAP
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock