Naukowcy z dwóch kalifornijskich uczelni - School of Public Health oraz School of Medicine - przez pięć lat obserwowali nawyki żywieniowe blisko 100 tys. osób mieszkających w USA. Celem było zbadanie korelacji między dietą a śmiertelnością. Stwierdzono, że bezmięsna dieta może zaowocować dłuższym życiem. - Czytałam także wyniki polskich badań, które mówią, że jedzenie mięsa przetworzonego jest przyczyną wielu zgonów - stwierdziła na antenie TVN24BiS Katarzyna Konopa, weganka i mama wegańskiego dziecka. - Chyba jesteśmy na tyle inteligentnym społeczeństwem, że jeśli idziemy do sklepu i widzimy kiełbasę za 10 zł, to nie będzie to zdrowy produkt. Natomiast wykluczenie w ogóle mięsa z diety uważam za dość szalony pomysł - przekonywał Robert Sowa, mistrz kulinarny i szef kuchni, wskazując na to, że jest ono źródłem białka i żelaza.
Autor: ag / Źródło: tvn24bis.pl
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock