Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) poinformował, że w wyniku kontroli przeprowadzonej przez Państwową Inspekcję Sanitarną wykazano migrację substancji chemicznych - pierwszorzędowych amin aromatycznych z łopatki do żywności.
"Pierwszorzędowe aminy aromatyczne to substancje, które mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia ludzkiego i nie powinny znajdować się w żywności" - brzmi ostrzeżenie wydane przez GIS. Jak w wielu tego typu przypadkach.
Przypomnijmy, że pierwszorzędowe aminy aromatyczne zostały uznane przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem za czynnik karcerogenny, czyli rakotwórczy. Mogą powodować uszkodzenia wątroby, nerek, wzroku oraz tarczycy.
Szczegóły dotyczące produktu: Nazwa produktu: Łopatka, marka: JUXIONG Nr artykułu: C153006 EAN: 2 020242 210829 Kraj pochodzenia: Chiny
GIS poinformował że "organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą działania wyjaśniające w powyższej sprawie". Konsumentom, którzy mogli kupić dany produkt, zalecił nie używanie go w kontakcie z żywnością.
Autorka/Autor: jw/ams
Źródło: tvn24.pl
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock