Toksyczna łopatka do żywności. "Migracja substancji chemicznych"

kuchnia gotowanie shutterstock_1903772848
Ostrzeżenie GIS przed łopatką do żywności z Chin
Źródło: GIS
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące łopatki do żywności marki JUXIONG. Przeprowadzona kontrola wykazała, że mogą przedostawać się z niej rakotwórcze substancje do żywności.

Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) poinformował, że w wyniku kontroli przeprowadzonej przez Państwową Inspekcję Sanitarną wykazano migrację substancji chemicznych - pierwszorzędowych amin aromatycznych z łopatki do żywności.

"Pierwszorzędowe aminy aromatyczne to substancje, które mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia ludzkiego i nie powinny znajdować się w żywności" - brzmi ostrzeżenie wydane przez GIS. Jak w wielu tego typu przypadkach.

Przypomnijmy, że pierwszorzędowe aminy aromatyczne zostały uznane przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem za czynnik karcerogenny, czyli rakotwórczy. Mogą powodować uszkodzenia wątroby, nerek, wzroku oraz tarczycy.

Łopatka, marka: JUXIONG. Ostrzeżenie GIS
Łopatka, marka: JUXIONG. Ostrzeżenie GIS
Źródło: GIS

Szczegóły dotyczące produktu: Nazwa produktu: Łopatka, marka: JUXIONG Nr artykułu: C153006 EAN: 2 020242 210829 Kraj pochodzenia: Chiny 

Łopatka, marka: JUXIONG. Ostrzeżenie GIS
Łopatka, marka: JUXIONG. Ostrzeżenie GIS
Źródło: GIS

GIS poinformował że "organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą działania wyjaśniające w powyższej sprawie". Konsumentom, którzy mogli kupić dany produkt, zalecił nie używanie go w kontakcie z żywnością.

TVN24 HD
Dowiedz się więcej:

TVN24 HD

Zobacz także: