Wykryto bakterię salmonelli w jednej z partii sezamu łuskanego. Chodzi o produkt pochodzący z Indii - podał Główny Inspektorat Sanitarny. GIS przypomniał, że w razie wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego należy skontaktować się z lekarzem.
Bakterie salmonelli wykryto w jednej partii sezamu łuskanego.
Szczegóły dotyczące produktu: Nazwa produktu: SERENO sezam łuskany, 200 g Numer partii: L250311V138 Data minimalnej trwałości: 28.02.2026 Producent: VOG Polska sp. z o.o. ul. Przemysłowa 8, 96-100 Skierniewice Wyprodukowano dla: Netto sp. z o.o. Motaniec 30, 73-108 Kobylanka Pochodzenie surowca: Indie
W razie zatrucia należy skontaktować się z lekarzem
GIS przekazał, że VOG Polska Sp. z o.o. oraz NETTO Sp. z o.o. wdrożyły już procedurę wycofania wskazanego produktu z obrotu handlowego.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofywania prowadzony przez producenta i dystrybutora – zapewniono.
Pierwsze objawy choroby pojawiają się w okresie od 6 godzin do 3-7 dni od momentu kontaktu z czynnikiem zakaźnym i są to: bóle brzucha, gorączka, biegunka, odwodnienie, nudności, wymioty. Niekiedy może rozwinąć się zakażenie układowe o cięższym przebiegu, tzw. postać pozajelitowa, szczególnie u małych dzieci, osób w podeszłym wieku lub z obniżoną odpornością. Obserwuje się wówczas powstawanie ropni, zapalenie dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego, kości i posocznicę. Istnieje skuteczne leczenie salmonelloz.
Jak zaznaczył GIS, w razie wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego należy skontaktować się z lekarzem.
Źródło: PAP
Źródło zdjęcia głównego: rsooll/Shutterstock