Ceny żywności na świecie osiągnęły najwyższy poziom w historii - informuje Światowa Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa. W 2010 ceny pszenicy w Europie podwoiły się, w USA o ponad połowę zdrożała kukurydza. Jak powiedział prof. Andrzej Kowalski, dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, wzrost cen żywności w Polsce w 2011 może oscylować wokół 5-6%.
Ceny żywności na świecie osiągnęły najwyższy poziom w historii - informuje Światowa Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa. W 2010 ceny pszenicy w Europie podwoiły się, w USA o ponad połowę zdrożała kukurydza. Jak powiedział prof. Andrzej Kowalski, dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, wzrost cen żywności w Polsce w 2011 może oscylować wokół 5-6%.
Autor: tvn
Źródło zdjęcia głównego: tvn