Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) poinformował o wykryciu bakterii salmonelli w partii jaj z chowu na wolnym wybiegu. "Producent wdrożył procedurę wycofania produktu z rynku" - napisano w komunikacie.
"W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w treści jaj określonych poniżej. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego" - przekazał inspektorat.
Jaja wycofane z rynku
Szczegóły dotyczące produktu:
- Nazwa produktu: Jaja z chowu na wolnym wybiegu, 1-PL, świeżość klasa A, klasa wagowa M,
- Numer partii/minimalny termin przydatności do spożycia: 12.08.2025,
- Kod na skorupce: 1PL30031310,
- Producent: INVEST MICHEL, Mariola i Marek Michelis sp. j., Ułańska 61, Kobierne, 05-311 Dębe Wielkie.
Producent wycofuje produkt
GIS poinformował, że producent INVEST MICHEL, Mariola i Marek Michelis po otrzymaniu informacji o sprawie niezwłocznie wdrożył procedurę wycofywania z rynku kwestionowanego produktu.
Inspektorat zaznaczył, że Organy Inspekcji Weterynaryjnej wszczęły postępowanie wyjaśniające, a proces wycofywania jaj z rynku jest nadzorowany przez Państwową Inspekcję Sanitarną.
"Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego, po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem" - zaapelował GIS. Jak dodał, informacje na temat zakażenia salmonellą można sprawdzić na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego.
Źródło: tvn24.pl
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock