W greckim sektorze hotelarskim i gastronomicznym pozostaje ponad 80 tysięcy wakatów. Nawet dobrze płacące lokale mają trudności ze znalezieniem nowych pracowników.
"Z danych dotyczących rezerwacji wynika, że nadchodzący sezon będzie bardzo dobry dla greckiej turystyki, jednak tak duża liczba wakatów może niepokoić" - podkreśla grecki serwis eKathimerini, który powołuje się na szacunki organizacji zrzeszającej pracowników usług gastronomicznych i turystyki.
Wskazują one, że w ostatnich latach rośnie liczba nieobsadzonych miejsc pracy w branży turystycznej, zatrudniającej ponad 400 tys. ludzi. Obecnie 83 tys. miejsc pracy nie jest obsadzonych, w tym 53 tys. w branży hotelarskiej i 30 tys. w branży gastronomicznej.
W ubiegłym roku liczba wakatów wynosiła 60 tys.
Przeczytaj też: Słynna atrakcja turystyczna zamknięta na dłużej
Trudne warunki pracy w gastronomii
Portal pisze, że zaplanowano już zatrudnienie ok. 11 tys. pracowników z zagranicy, jednak do uzupełnienia deficytu siły roboczej wciąż jest daleko.
Pracownicy sezonowi szukają bowiem pracy w innych branżach, z takimi samymi albo nawet niższymi zarobkami, ale z lepszymi warunkami pracy.
Nawet poważne firmy, oferujące dobre warunki pracy i układy zbiorowe, mają problemy ze znalezieniem odpowiednich ludzi do pracy. Wiele osób woli pracować na czarno, by nie tracić prawa do niektórych świadczeń.
Źródło: PAP
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock