W ubiegłym roku piekarze wysłali za granicę wyroby warte ponad 400 milionów euro. Wódek i innych napojów alkoholowych sprzedaliśmy zaledwie za 77 milionów - pisze "Dziennik".
Polski chleb, pieczywo cukiernicze i ciasta szybko zdobywają zagraniczne rynki. W ubiegłym roku eksport tych produktów był aż o jedną piątą wyższy niż w 2005 roku - wynika z danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Tymczasem ubiegłoroczna sprzedaż innych przetworów spożywczych na zagranicznych rynkach była dużo skromniejsza, choć także rosła. "Dziennik" pisze, że nawet polska wódka, która ma za granicą znakomitą renomę, nie jest w stanie pobić eksportu pieczywa. I to w sytuacji, gdy wśród najlepiej sprzedających się na świecie marek tego alkoholu, kilka pochodzi z Polski.
Nasi piekarze najwięcej chleba wysyłają tam, gdzie żyją liczne grupy polskiej emigracji zarobkowej. Andrzej Bielecki z firmy Nowakowski-Piekarnie tłumaczy w rozmowie z "Dziennikiem", że po przystąpieniu do Unii nasiliły się wyjazdy zagraniczne rodaków, za nimi zaś powędrował nasz chleb. Jak dodaje, główne kraje, do których Polska eksportuje pieczywo, to Niemcy, Wielka Brytania i Irlandia.
Źródło: Dziennik
Źródło zdjęcia głównego: TVN24