Przewodnik Michelin odwołuje ceremonię rozdania gwiazdek w 2021 r. Nie zdradzono szczegółów, poinformowano jedynie, że procedury nadania zostaną ogłoszone później. Powodem jest pandemia.
Gwiazdki Michelin to najbardziej prestiżowe wyróżnienie w gastronomii i marzenie restauratorów na całym świecie. Już samo znalezienie się w przewodniku jest dla każdej restauracji ogromnym sukcesem.
Ceremonia rozdania gwiazdek Michelina w 2021 r. nie odbędzie się z powodu pandemii – poinformował w komunikacie prasowym słynny przewodnik wydawany do 1900 roku, który przyznaje gwiazdki najlepszym restauracjom na świecie.
Po raz pierwszy w historii oficjalna ceremonia rozdania gwiazdek miała odbyć się poza Paryżem, w miejscowości Cognac w południowo-zachodniej Francji. Przewidziano ją na 18 stycznia 2021 r.
"W obecnym kontekście ograniczeń zdrowotnych i biorąc pod uwagę ograniczenia związane z imprezami, które utrudniają organizację i prowadzenie dużych zgromadzeń, przewodnik Michelin podjął decyzję o odwołaniu ceremonii" – napisano w komunikacie prasowym.
Szczegóły procedury przyznania gwiazdek restauracjom w 2021 r. zostaną ogłoszone w późniejszym terminie.
Cognac ma być gospodarzem ceremonii w 2022 r.- zapowiada Michelin.
Trzy kategorie
Przewodnik Michelin publikowany jest raz w roku. Wyróżnione restauracje maksymalnie mogą zdobyć trzy gwiazdki. W przewodniku restauracje mogą debiutować, awansować, utrzymać dotychczasową pozycję, stracić gwiazdkę lub mogą całkowicie zostać z niego usunięte.
Jedna gwiazdka oznacza bardzo dobrą restaurację w swojej kategorii, dwie oznaczają rewelacyjną kuchnię wartą odwiedzenia, a trzy - wyjątkową kuchnię wartą specjalnej podróży.
Decyzję o przyznaniu wyróżnienia podejmuje kolegialnie aż trzech inspektorów Michelina, którzy anonimowo składają wizyty. - Pojawiają się znikąd, bez naszej wiedzy, w sposób nieoczekiwany i nieprzewidywalny. To może być każdy klient. Wielkim szczęściem jest, kiedy się ujawnią. Czasami się ujawniają po zapłaceniu rachunku, aby otrzymać możliwość przetwarzania danych bądź zasięgnąć więcej informacji na temat danego konceptu - mówił kilka lat temu w TVN24 BiS Krzysztof Janiszewski, współwłaściciel restauracji Senses.
Jak dodał, są to bardzo wnikliwe osoby, które znają się na jedzeniu, na smakach, teksturach i połączeniach. - Obserwują, czy dania są innowacyjne czy są skopiowane z innych konceptów obecnych już gdzieś indziej na świecie - wyjaśnił.
W Polsce gwiazdkę Michelin mają trzy restauracje.
Źródło: PAP
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock