15 proc. chińskich produktów żywnościowych nie przeszło testu jakości. Mimo takich wyników władze uspokajają konsumentów coraz bardziej zaniepokojonych kolejnymi doniesieniami o zepsutej żywności czy toksycznych zabawkach produkowanych w za Wielkim Murem.
Państwowy Urząd Informacji, który wydał 39-stronicowy raport, przyznaje w nim, że poziom bezpieczeństwa żywności w Chinach jest gorszy niż w krajach rozwiniętych. Autorzy raportu dowodzą, że "ogólny poziom jakości chińskiej żywności stabilnie rośnie" - do obecnych ok. 85 proc. zgodnych ze standardami produktów - z prawie 78 proc. rok temu.
Raport nie wyjaśnia, skąd wzięto publikowane dane, podobne zresztą od wcześniej podawanych informacji. Jednak duża ilość różnych oświadczeń chińskich władz dotyczących bezpieczeństwa miejscowych produktów pokazuje, jak zaniepokojony jest rząd spadkiem zaufania do marki "made in China".
Źródło: PAP, APTN
Źródło zdjęcia głównego: TVN24