Produkty z wszystkich stron Europy, degustacja nieznanych smaków oraz ogromny tort dla turystów - tak w skrócie będzie wyglądał wrocławski jarmark "Europa na widelcu". Wielkie biesiadowanie rozpoczyna się już w środę, a w weekend rynek we Wrocławiu odwiedzą kulinarne sławy. Imprezie towarzyszyć będą konkursy i warsztaty.
- Już po raz szósty zapraszamy na wielką kulinarną imprezę "Europa na widelcu". Tematem przewodnim tegorocznej edycji będzie Europa regionów - informuje Maja Berny z wrocławskiego urzędu miejskiego.
4 czerwca swoje podwoje dla turystów otworzą stragany rozstawione na wrocławskim rynku. To tam będzie można skosztować potraw z wielu regionów Europy.
W piątek na jarmarku królować będą truskawki oraz szparagi. To dania z nimi w roli głównej serwować będą europejscy kucharze.
Miks smaków, kolorów i aromatów
7 czerwca odbędzie się tradycyjna europejska biesiada. - W tym roku serwowane będą potrawy z 16 regionów europejskich. Rozpoczniemy, jak co roku, paradą kucharzy, a następnie Robert Makłowicz i Piotr Bikont, którzy już nie pierwszy raz są ambasadorami jarmarku, oficjalnie zaprezentują publiczności tegoroczne menu - informuje Maja Berny.
Każdy, kto pojawi się wtedy na rynku, będzie mógł liczyć na degustację potraw przygotowywanych na scenie. Zwieńczeniem tego dnia ma być ogromny tort.
Stragany będą otwarte od godz. 10:00 do godz. 21:00. Impreza potrwa cztery dni i zakończy się w niedziele.
Tak wyglądały inne edycje imprezy:
Moc atrakcji towarzyszących
Jarmarkowi towarzyszyć będzie szereg imprez. 4 czerwca rozpoczną się targi książki kulinarnej, będzie można wziąć udział również w warsztatach na Uniwersytecie Przyrodniczym. Tego samego dnia w Centrum Nauk o Żywności i Żywieniu chętni wysłuchają prelekcji o "Faktach i mitach kuchni dietetycznej".
Kolejnego dnia w kinie Nowe Horyzonty odbędzie się konferencja "Europa regionów. Polska regionów". - To wydarzenie poświęcone tradycji i nowoczesności w kuchni. Wejściówki na wydarzenie można odebrać w kasie kina - wyjaśnia Berny.
W piątek na wrocławskim rynku podglądać będzie można proces smażenia konfitur. W Browarze Mieszczańskim smakosze piwa dowiedzą się natomiast, jak wytwarzać ten złoty trunek. W programie również dwa koncerty: polsko-ukraińskiego zespołu Hoverla i polskiego zespołu Chluba.
W sobotę odbędzie się natomiast koncert Stanisława Soyki.
Jarmark odbędzie się na wrocławskim rynku:
Mapy dostarcza Targeo.pl
Autor: mir/kv / Źródło: TVN24 Wrocław
Źródło zdjęcia głównego: tvn24.pl