Szerszeń wschodni jest owadem z taką tolerancją na alkohol, jakiej jeszcze nie widziano - wynika z najnowszych badań. Duże ilości etanolu nie powodują u niego chorób ani śmierci.
Zaskakującego odkrycia dokonali naukowcy z Uniwersytetu w Tel Awiwie. Grupa ekspertów złożona z ekologów behawioralnych, zoologów oraz specjalistów ds. ochrony upraw w ramach eksperymentu karmiła etanolem grupę szerszeni wschodnich (Vespa orientalis).
W toku badań okazało się, że owady występujące między innymi w południowo-wschodniej Europie, na Bliskim Wschodzie oraz w północnej Afryce, mają niezwykle dużą tolerancję na alkohol. Zdaniem naukowców być może nawet największą w całym królestwie zwierząt. Szczegóły opublikowano w czasopiśmie "Proceedings of the National Academy of Sciences".
Alkohol negatywnie wpływa na owady
Owady mają styczność z alkoholem na przykład wtedy, kiedy spożywają zgniłe owoce. Wcześniejsze badania wykazały, że wiele roślin wytwarza owoce lub nektar, które naturalnie fermentują podczas gnicia, co prowadzi do produkcji etanolu. Taki pokarm jest źródłem składników odżywczych i energii ze względu na wysoką kaloryczność. Jednak większość zwierząt spożywających etanol w stężeniach wyższych niż 4 proc. doznaje negatywnych skutków, takich jak trudności z poruszaniem się lub lataniem.
Naukowcy zauważyli, że szerszenie wschodnie zaskakująco dobrze znoszą dietę obfitą w sfermentowane owoce. W celu sprawdzenia ich odporności na działanie alkoholu eksperci przeprowadzili testy laboratoryjne.
Niesamowita odporność na działanie alkoholu
W kontrolowanych warunkach zespół specjalistów podawał szerszeniom roztwory sacharozy z dodatkiem etanolu. Początkowe dawki były dość małe, ale nawet przy 20-procentowym stężeniu alkoholu owady nie wykazywały żadnych negatywnych skutków. Dopiero przy 80-procentowej dawce szerszenie przez jakiś czas zaczęły zachowywać się, jakby były trochę pijane. Jednak po "wytrzeźwieniu" zachowywały się w normalny sposób.
Eksperci podkreślają, że każde inne stworzenie zostałoby zabite przez tak duże ilości alkoholu.
Przyczyna
Naukowcy odkryli u szerszeni wiele kopii genu dehydrogenazy alkoholowej, który bierze udział w rozkładaniu alkoholu. Według ekspertów może to tłumaczyć niespotykaną tolerancję na etanol u Vespa orientalis. Dodatkowe kopie genu najprawdopodobniej wyewoluowały dzięki relacji mutualistycznej (takiej, w której dwa organizmy różnych gatunków współpracują, czerpiąc z tego korzyści) szerszeni z fermentującymi drożdżami piwowarskimi.
Dzięki wcześniejszym badaniom wiemy, że drożdże bytują w jelitach szerszeni, a nawet się w nich rozmnażają.
Źródło: phys.org
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock