Pora dnia spożywania posiłków i stopień ich przetworzenia wpływają na stan zdrowia i długość życia osób chorych na cukrzycę - wynika z najnowszych badań opublikowanych w czasopiśmie "Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism".
Pory spożywania posiłków powinny być zgodne z zegarem biologicznym - naturalnym, wewnętrznym procesem, który reguluje cykl snu i powtarza się co 24 godziny. Zdaniem chińskich naukowców pewne produkty powinny być spożywane przez diabetyków o konkretnych porach dnia. Do takich wniosków doszli po przeanalizowaniu danych na temat 4642 osób z cukrzycą z programu badawczego National Health and Nutrition Examination Survey w USA.
Pora dnia a posiłki
Naukowcy stwierdzili, że osoby chore na cukrzycę, które rano jadły ziemniaki lub warzywa bogate w skrobię, po południu produkty pełnoziarniste, a wieczorem ciemne warzywa, takie jak zielenina i brokuły oraz mleko, były mniej narażone na ryzyko śmierci z powodu chorób serca. Ponadto badania wykazały, że ci, którzy wieczorem spożywali przetworzone mięso, częściej umierali na tego typu choroby.
- Zaobserwowaliśmy, że spożywanie ziemniaków rano, ziaren zbóż po południu, zieleniny i mleka wieczorem oraz mniej przetworzonego mięsa późniejszą porą wiązało się z dłuższą średnią życia osób z cukrzycą - powiedział doktor Qingrao Song z Uniwersytetu Medycznego Harbin w Chinach. - Wytyczne żywieniowe dla diabetyków powinny w przyszłości uwzględniać optymalne pory spożywania pokarmów - dodał.
Źródło: eurekalert.org
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock