Być może już niedługo nie trzeba będzie liczyć wypitych drinków na imprezach. Żeby błyskawicznie oczyścić organizm z nadmiaru procentów, wystarczy połknąć jedną kapsułkę - obiecują naukowcy. Opracowany przez amerykańskich badaczy specjalny koktajl enzymów metabolizujących alkohol na pijane myszy wpłynął znakomicie.
Efekt, który udało się osiągnąć podczas najnowszych badań nad matabolizowaniem alkoholu, naukowcy porównali do działania "milionów komórek wątroby w żołądku i jelitach". "Pogromcą alkoholu" okazała się odpowiednia mieszanka enzymów.
Yunfeng Lu, profesor inżynierii chemicznej i biomolekularnej na Uniwersytecie Kalifornijskim testował ją na myszach będących pod wpływem alkoholu.
Kluczowa oksydaza
Nietrzeźwym zwierzętom badacz wstrzykiwał kapsułki zawierające dwa enzymy. Występowanie jednego z nich, oksydazy, powoduje powstawanie niepożądanego produktu ubocznego - nadtlenku wodoru, który może być szkodliwy.
Dlatego oksydazie musi towarzyszyć inny enzym, który będzie rozkładał nadtlenek wodoru. Ta koncepcja dobrze sprawdziła się w praktyce. Eksperyment pokazał, że pijane myszy, którym wstrzyknięto taką mieszankę enzymów, trzeźwiały dużo szybciej niż te pozbawione kuracji.
Będzie antidotum w pigułce?
Choć badania są na razie we wstępnym stadium i antyalkoholowy specyfik nie jest jeszcze gotowy do testowania na ludziach, Yunfeng Lu uważa, że może powstać nowa klasa leków, stanowiących antidotum na zatrucie alkoholowe. Według badacza w przyszłości znajdziemy je w postaci zwykłych, prostych w zastosowaniu pigułek.
Autor: js/rs / Źródło: dailymail.co.uk