Wszyscy, którzy rano zaczynają funkcjonować dopiero po pierwszym łyku kawy, mogą odetchnąć z ulgą. Wbrew powszechnej opinii, najnowsze badania dowodzą, że jest to zdrowe przyzwyczajenie.
Filiżanka kawy to dla wielu najlepszy sposób na rozpoczęcie poranka. Budzi nas swoim smakiem i aromatem, i przygotowuje na trudy całego dnia.
Badania obalają mity
Napój ten nie cieszy się dobrą renomą. Uważany jest raczej za przyczynę szeregu chorób, bezsenności, nieświeżego oddechu i pożółkłych zębów. Europejskie badania sugerują jednak coś zupełnie innego. Okazuje się, że kawa może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, korzystnie wpływać na stres i poprawia naszą pamięć.
Parząc kawę przed 9 rano, przyczyniasz się więc do poprawy swojego stanu zdrowia.
Badania opublikowane w naukowym czasopiśmie Scientific Reports ukazują, jak przez lata nagromadzony w mózgu hormon stresu może negatywnie wpłynąć na naszą pamięć. Naukowcy z francuskiego laboratorium sprawdzili to na przykładzie starzejących się szczurów. U starszych zwierząt, którym podano kofeinę, pamięć i poziom stresu zostały znormalizowane. Eksperyment ten zostanie wykorzystany w dalszych badaniach dotyczących na przykład choroby Alzheimera.
Walka z nowotworem
Naukowcy z japońskiego Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego doszli do wniosku, że kofeina może mieć też pozytywny wpływ na walkę z innymi chorobami. W latach 1990- 2012, wśród grupy 106 324 osób (50 438 mężczyzn i 55 886 kobiet) śledzili spożycie kawy i zielonej herbaty i porównywali je do rozwijających się objawów guza mózgu. Nie wykryto żadnego związku pomiędzy piciem zielonej herbaty a rozwojem choroby. Wręcz przeciwnie stało się w grupie osób spożywających kawę. Ryzyko wystąpienia raka mózgu było w tej grupie mniejsze.
- Ze względu na wielkość i skalę badania, mamy solidny wgląd na to, w jaki sposób picie kawy wpływa na zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka mózgu. Te badania wraz z ustaleniami Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem Światowej Organizacji Zdrowia są kolejnym dowodem na to, że umiarkowane spożywanie kawy nie tylko nie jest niebezpieczne, ale płyną z tego korzyści zdrowotne - mówi Chris Stemman, dyrektor Brytyjskiego Stowarzyszenia Kawy.
Ci, którzy zaczynają dzień parującą filiżanką kawy, mogą zatem odetchnąć z ulgą.
Zobacz, jak kawa pomoże nam jesienią.
Autor: agr/jap / Źródło: dailyrecord.co.uk