Kujawy zyskały duży rozgłos w międzynarodowym środowisku archeologów. Badania poświęcone temu regionowi, a dokładnie pochodzącym stamtąd naczyniom sitowatym, opublikowało czasopismo "Nature". Na ich podstawie międzynarodowy zespół naukowców doszedł do wniosku, że na terenach dzisiejszej Polski już ponad 7 tys. lat temu produkowano sery.
Pradziejowi mieszkańcy Europy Północnej wytwarzali sery już ponad 7 tys. lat temu - twierdzą naukowcy z University of Bristol (Wielka Brytania), Princeton University (USA), Uniwersytetu Gdańskiego, Polskiej Akademii Nauk, Muzeum Archeologicznego i Etnograficznego w Łodzi oraz Muzeum Archeologicznego w Poznaniu. To najstarsze znane dowody na produkcję sera przez człowieka. Dotychczasowe znaleziska świadczyły, że człowiek nauczył się produkować sery kilka tysięcy lat później, niż wskazaują najnowsze badania.
Do wniosku, że to na Kujawach ponad 7 tys. lat temu wytwarzano ser, międzynarodowy zespół naukowców doszedł podczas analizy fragmentów ceramicznych naczyń znajdowanych od lat w osadach pierwszych rolników w naszej części Europy.
Naczynia jak cedzaki
- Rolnicy ci reprezentowali społeczności tzw. kultury ceramiki wstęgowej rytej i wywodzili się z obszarów leżących na południe od Karpat - mówi jedna z autorek publikacji, prof. Marzena Szmyt z Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza i Muzeum Archeologicznego w Poznaniu.
- Co ciekawe, wsie tych najstarszych rolników odkrywane są na terenach pokrytych najbardziej urodzajnymi ziemiami. Jednym z takich regionów, zresztą najważniejszym na Niżu Polskim, są Kujawy. Pierwsi rolnicy osiedlali się tu od ok. 5400 lat p.n.e. - dodaje.
Wytwarzane przez nich naczynia, które badali Polacy, pochodzą m.in. z Brześcia Kujawskiego, Miechowic, Smólska, Wolicy Nowej, Starego Nakonowa i Ludwinowa, i mają ok. 7 tys. lat. Swoją fachową nazwę - naczynia sitowate - zawdzięczają charakterystycznemu dziurkowaniu. W rzeczywistości do złudzenia przypominają współczesne cedzaki.
Metoda przetrwała tysiąclecia
To, że mogły służyć do odcedzania ściętego mleka, archeolodzy podejrzewali od dawna. Na potwierdzenie tej tezy brakowało im jednak mocnych dowodów. Dostarczyły ich teraz badania chemiczne przeprowadzone w laboratorium geochemii organicznej na uniwersytecie w Bristolu. - Polegały one na poszukiwaniu w ściankach tych naczyń śladów po żywności, jaką w nich przetwarzano, np. tłuszczy - tłumaczy prof. Szmyt.
W kujawskich naczyniach faktycznie znaleziono ślady świadczące o przetwarzaniu mleka. - Ponieważ są to naczynia z dziurkami na całej powierzchni, mleko nie mogło być w nich przechowywane ani gotowane. Mogło natomiast być przetwarzane na sery, a raczej twarogi - taką metodą, jaką znamy z naszych domów. W końcu do dziś smakosze robią sobie sami twarożki z mleka wiejskiego, odcedzając je - po zakwaszeniu i lekkim podgrzaniu - na sicie. Ta technologia nie zmieniła się od szóstego tysiąclecia przed naszą erą! - podkreśla archeolog.
Duże umiejętności pradawnych rolników
Jak zaznaczyła, ogromnym osiągnięciem badaczy jest jednoznaczne potwierdzenie, że metody przetwarzania mleka na sery stosowane były już przez najstarsze społeczności rolnicze w Europie środkowej.
- Tym samym potwierdza się wysoki poziom ich umiejętności. Aktualnie zatem najstarsze takie świadectwa pochodzą z Kujaw, co nas szczególnie cieszy. Ale to dopiero pierwszy krok. W przyszłości zapewne każe się, że podobne umiejętności znane były także pierwszym rolnikom w innych częściach Europy - mówi prof. Szmyt.
Korzystne przetwarzanie
Autorzy publikacji zwracają też uwagę, że umiejętność przetwarzania mleka, a zwłaszcza produkcji sera, była szalenie ważna w tych pradziejowych społecznościach - pozwalała przez dłuższy czas przechowywać przetwory z mleka tak, by się nie psuły, ułatwiała również ich ewentualny transport. Przede wszystkim było to korzystne dla ludzi, gdyż białka mleka przetworzonego ludzki organizm trawi i przyswaja o wiele łatwiej niż mleka nieprzetworzonego.
- Warto dodać, że ślady produktów mlecznych odkryte zostały na naczyniach z północno-zachodniej Turcji oraz z Libii. Są one datowane na 8 i 7 tysięcy lat temu. Nie były to jednak sita, dlatego nie wiadomo, jakie produkty mleczne były w nich przechowywane lub gotowane - zaznacza prof. Szmyt.
Autor: js/rs / Źródło: PAP, Reuters