Są różne sposoby parzenia herbaty. W zależności od gatunku trzeba zalewać ją wodą o różnej temperaturze. Badania wykazały, jaki jest najlepszy sposób przygotowywania tego napoju. Wydaje się dość kontrowersyjny.
Według naukowców herbatę najlepiej jest przygotowywać w kuchence mikrofalowej. Zdaniem badaczy w ten sposób można uzyskać znacznie większe ilości znajdujących się w liściach substancji niż podczas tradycyjnego parzenia. Przez przygotowanie herbaty w mikrofalówce otrzymujemy około 80 procent katechin i do 92 proc. kofeiny, czyli znacznie więcej niż w przypadku zwykłego przygotowywania herbaty przez zalewanie jej gorącą wodą.
Przepis na najlepszą herbatę
Jak według badaczy się ją "parzy"?
Należy:
1. Zalać herbatę w torebce gorącą wodą;
2. Wstawić kubek z herbatą do mikrofalówki i podgrzewać przez 60 sekund przy mocy 500 W;
3. Odczekać minutę;
4. Zanurzać i wyjmować woreczek z herbatą około 10 razy, wycisnąć go i gotowe.
Dowody naukowe
Już w 2012 roku w czasopiśmie naukowym "Journal of Food Composition and Analysis" opublikowano badania na temat przygotowywania herbaty w mikrofali. Doktor Quan Vuong z australijskiej uczelni University of Newcastle sprawdził, jak "parzenie" zielonej herbaty w kuchence mikrofalowej wpływa na składniki zawarte w jej liściach. Na podstawie starannych analiz chemicznych Vuong wykazał, że podczas przygotowywania napoju w mikrofalówce z liści uwalnia się znacznie więcej substancji odżywczych niż w trakcie tradycyjnego parzenia.
Cenne składniki herbaty
Katechiny to złożona grupa związków chemicznych należących do grupy polifenoli. Są jednym z najmocniejszych przeciwutleniaczy, które pozwalają nam długo cieszyć się młodością i dobrym zdrowiem, choćby przez dobroczynny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, który jeszcze nie do końca został zbadany przez naukę. Katechiny znajdują się w wielu różnych produktach - od herbaty, przez owoce, warzywa, kakao, po czerwone wino.
Wpływ kofeiny na ludzki organizm jest za to dobrze zbadany i udokumentowany. Kofeina pozwala wyciszyć zmęczenie i zwiększyć wydolność umysłową. Jeśli więc przygotowywanie herbaty w mikrofalówce ma sprawić, że do naszego organizmu trafi więcej kofeiny, to chyba warto?
Poznaj pięć najzdrowszych herbat świata:
Autor: zupi/map / Źródło: IFL Science
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock