Co zrobić, żeby tłuszcz nie pryskał podczas smażenia, a jajko na twardo nie pękało podczas gotowania? Chcesz przedłużyć świeżość owoców, a może odwrotnie, potrzebujesz, żeby szybciej dojrzały. Poznaj te pomocne triki, które umilą, a nawet skrócą czas przebywania w kuchni.
Kuchnia to nie tylko celebracja posiłków i wykwintne potrawy, to ciężka praca i wiele niepowodzeń zanim osiągniemy status mistrza. Te proste triki, które pomogą ci w codziennych czynnościach, są odpowiedzią dlaczego wcześniej ci nie wychodziło.
Zatrzymaj świeżość owoców
Chcesz przedłużyć życie owocom leżącym w twoim domu? Banany pozostaną świeże na dłużej, gdy rozdzielisz kiść i końcówki bananów owiniesz plastikową folią. Długo nie staną się przejrzałe. Jest też sposób na uzyskanie odwrotnego skutku. Chcesz, żeby zielone banany lub twarde owoce szybciej były miękkie i soczyste? Włóż je do papierowej torby. Przyspieszy to ich dojrzewanie.
Aby odświeżyć cytrusy, włóż je natomiast na pół godziny do ciepłej wody. Poprawisz ich wygląd i wydobędziesz piękny zapach. W celu wydobycia z nich jak największej ilości soku przechowuj je w lodówce, a następnie podgrzej przez 15-20 sekund w mikrofali (lub zalej gorącą wodą). Przed rozkrojeniem naciskając na cytrynę rozwałkuj ją na blacie.
Pieczenie
Aby zrobić piękną pianę z białek, przed ubijaniem dodaj szczyptę soli. Zarówno przy ubijaniu jajek, jaki ich gotowaniu na twardo, warto pamiętać, żeby miały one temperaturę pokojową, unikniemy wtedy ich pękania. A jak sprawdzić czy są one świeże? Włóż jajko do szklanki z wodą. Jeżeli opadnie na dno, oznacza to, że jest bardzo świeże. Gdy czubek jajka delikatnie się wychyla, świadczy to o tym, że jest ono jeszcze dobre, pływające jajko nie jest zaś już zdatne do użytku.
Gdy pieczemy ciasto z bakaliami, przed dodaniem ich do masy, obtoczmy je w mące - nie opadną wtedy na dno.
Schłodzone masło łatwiej połączy się z innymi składnikami, gdy zetrzemy je na tarce. Zaoszczędzimy przy tym czas.
Jeżeli ciasto przykleja się do wałka, przed pieczeniem, spróbuj włożyć go do lodówki na pół godziny. Następnie wałkuj odrobinę sprószone mąką ciasto przez papier do pieczenia.
Gotowanie
Żeby tłuszcz nie pryskał podczas smażenia, dodaj do niego odrobinę soli. Po gotowaniu makaron jest sklejony? Jest na to sposób - do gotującej się wody dodaj odrobinę oliwy. Nie zapomnij również o hartowaniu, czyli przelaniu wodą świeżo ugotowanego makaronu. Wstrzyma to proces jego gotowania, dzięki czemu będzie on al dente. Przy gotowaniu w garnku, jeżeli chcemy zapobiec wykipieniu wody, a przy tym dodatkowemu bałaganowi, połóżmy na nim w poprzek drewnianą łyżkę.
A kiedy dodawać sól? Jeżeli dodamy ją na samym początku, produkty pozostaną dłużej surowe. Jeżeli się spieszymy, sól lepiej dodać w połowie lub pod koniec gotowania. Nie zapominaj, że nigdy nie wolno przed smażeniem posolić wątróbki - stanie się ona twarda i niesmaczna. Nie przejmuj się jeżeli przesolisz zupę - uratuję ją ziemniak. Obierz i włóż go do zupy, a wchłonie on nadmiar soli.
Inne patenty
Jak nie należy rozmrażać mięsa? Na pewno nie zostawiaj go na długie godziny na blacie kuchennym i czekaj. W ten sposób pozwolisz rozmnożyć się bakterii. Zamiast tego włóż mięso do foliowej torebki i włóż do zimnej wody.
Zastanawiałeś się dlaczego kostki lodu są mętne? Dzieje się tak w przypadku wykonania ich z wody o temperaturze pokojowej. gdy użyjemy wrzącej wody będą one przezroczyste.
Krojenie tortu nożem sprawia ci problem? Spróbuj użyć w tym celu bezzapachowej nici dentystycznej. Ukroisz równe i estetyczne porcje. Jeżeli ten sposób cię nie przekonuje i wolisz użyć tradycyjnej metody, przed krojeniem każdego kawałka, zanurzaj nóż wrzątku.
Autor: agr/rp / Źródło: x-news
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock