Warzywa giganty zjechały się do miasta Harrogate w Wielkiej Brytanii. W mieście tym trwa 40-sta edycja znanego festiwalu największych warzyw. W tym roku króluje dynia, której waga doszła do 230 kg.
W Wielkiej Brytanii rozpoczął się wielki festiwal warzy olbrzymów. Nowi on nazwę Harrogate Autumn flower show i odbywa się w mieście Harrogate. Jesienna edycja w tym roku trwa od 18 do 20 września. Odbywa się ona co roku już od 40 lat. Organizatorzy szacują, że imprezę odwiedzi około 40 tysięcy osób.
Specjaliści testują warzywa, sprawdzając ich DNA, aby potwierdzić ich autentyczność i brak obecności substancji wspomagających ich wzrost.
Cebulka, marchewka, pomidor
Barbara Cook z miejscowości Knottingley w hrabstwie West Yorkshire wyhodowała największą cebulę, która waży 6,165 kilogramów.
Joe Atherton z Mansfield w hrabstwie Nottinghamshire zasłynął największym pomidorem, którego waga dochodzi do 1,7 kg.
Największa marchewka należy do Petera Glazebrook z Newark. Urosła ona do imponujących rozmiarów a jej waga to 4,8 kg. Glazebrook poszczycił się także największym pasternakiem, którego wagę określa się na 5,455 kg.
Sałata i burak
Ian Neale z Newport zajął drugie miejsce w kategorii największa marchewka. Warzywo wyhodowane w jego ogródku waży 4,2 kilogramów. Zasłynął także w innych kategoriach. Podziw wzbudzała sałata, która wwoził na taczce, ponieważ jej waga dochodziła do 24,2 kg. Największy burak także należy do mieszkańca Newport. Jej wagę określa się na 14,140 kg.
Tytuł naj dla dyni
A jakie warzywo było najcięższe i największe? Tytuł ten otrzymała dynia, która należy do Briana Marshalla z Nottingham. Jej waga doszła do 230 kg.
Autor: AD/rp / Źródło: PAP