Nawet jeśli unikamy słodyczy, często przekraczamy zalecaną dzienną dawkę cukru już przy śniadaniu. Dlaczego?
Jeżeli planujesz pozbyć się cukru ze swojej diety, nie wystarczy, że odstawisz napoje gazowane i słodkości. Niestety, ten podstępny składnik znajduje się również w kiełbasie, sosach, przetworach, sałatkach i wielu produktach pszennych - nawet tych dietetycznych. Dietetycy i lekarze nazywają go "ukrytym cukrem" i ostrzegają, że nasze podniebienia szybko się do niego przyzwyczajają.
- Zaleca się nam spożywać śniadania na słono, by nie rozpoczynać dnia od zastrzyku sacharozy - stwierdza Adriana Stere, konsultantka żywienia. - I chociaż dwie kostki cukru do kawy czy herbaty wydają nam się drobnym wykroczeniem, w rzeczywistości najgroźniejsze są te produkty, ze strony których nie spodziewamy się ryzyka. Kanapka z salami, sałatka z majonezem lub twarożek: chociaż to nie desery, to jednak zwykle są dosładzane. I zamiast dwóch łyżeczek cukru tylko podczas śniadania konsumujemy ich co najmniej sześć - dodaje. W przetworach czy w fasoli w puszce cukier może stanowić nawet 15 procent składu. W sosach sięga nawet 20 procent. W łyżce sosu pomidorowego skrywa się czasem pół łyżeczki białej trucizny.
Niechciany zastrzyk energii
To cukier sprawia, że wędliny i kiełbasy mają tak głęboką, "mięsną" barwę i fakturę, a także są w stanie dłużej wytrzymać wysokie temperatury. Temat ten coraz chętniej poruszają zarówno eksperci, jak i dziennikarze.
- Chodzi nam o trwałość, a nie o słodycz - kwituje Dana Tanese, dyrektor rumuńskiej marki przemysłu mięsnego EX. Niestety, to, co sprawdza się w przemyśle, prowadzi też do sztucznego zawyżania ilości spożywanego w ciągu doby cukru, a tym samym - jak donoszą lekarzy - pogorszenia się stanu ich zdrowia. To „przemycanie” cukru do składników najzupełniej niewinnych odbija się później na zdrowiu konsumentów. Szczególnie groźne jest to dla cukrzyków. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, by dzienne spożycie cukru nie przekraczało 50 gramów - 8 łyżeczek od herbaty. Wiele osób przekracza tę wartość już przy śniadaniu. I chociaż stronią od słodkości, z dnia na dzień przybieraj na wadze.
Obejrzyj archiwalny materiał:
Autor: sj/rp / Źródło: ENEX
Źródło zdjęcia głównego: Visualhunt (CC BY-SA 1.0)