Ziarno zdrowsze od owoców i warzyw

Aktualizacja:
 
Duże znaczenie ma odpowiednia dietasxc.hu

Spożywanie większych ilości błonnika może zmniejszać ryzyko przedwczesnego zgonu, m.in. z powodu chorób układu krążenia, infekcji i schorzeń oddechowych - wynika z pracy, którą zamieszcza internetowe wydanie pisma "Archives of Internal Medicine". Błonnik jest niewątpliwie jednym z najpopularniejszych związków wspierających zdrowie i zapobiegających chorobom.

Chociaż błonnik pokarmowy nie jest w ścisłym tego słowa znaczeniu „składnikiem odżywczym”, to jednak jest ważnym elementem naszego sposobu żywienia. Włóknik zwany błonnikiem jest jadalną częścią produktów roślinnych takich jak: owoce, warzywa, czy też zboża. Mimo że nie poddaje się trawieniu, ma korzystny wpływ na różne procesy fizjologiczne zachodzące w naszym organizmie.

Zbawienny wpływ

Błonnik m.in. wspomaga perystaltykę jelit, ułatwia wypróżnianie i zrzucanie zbędnych kilogramów, pomaga obniżyć poziom cholesterolu i glukozy we krwi, redukuje ciśnienie tętnicze, łagodzi stany zapalne i usuwa z organizmu różne toksyny. W ten sposób przyczynia się do spadku ryzyka chorób układu krążenia, cukrzycy, otyłości, a nawet jak sugerują niektóre badania - pewnych nowotworów.

Naukowcy z Narodowego Instytutu Badań nad Rakiem w Rockville (USA) przeanalizowali dane zebrane wśród ponad 219 tys. mężczyzn i niemal 169 tys. kobiet biorących udział w długoterminowym studium dotyczącym związku między dietą, a stanem zdrowia (AARP Diet and Health Study). Jego uczestnicy wypełniali na początku ankiety dotyczące spożycia różnych pokarmów.

Sposób na dłuższe życie

Stan zdrowia badanych śledzono średnio przez 9 lat. W tym okresie zmarło ponad 20 tys. panów i ponad 13 tys. kobiet. Naukowcy zebrali informacje na temat przyczyn ich zgonów. Okazało się, że osoby spożywające najwięcej błonnika, czyli 29,4 grama dziennie w przypadku mężczyzn i 25,8 grama w przypadku kobiet były o 22 proc. mniej narażone na zgon z różnych przyczyn, w porównaniu z tymi, którzy konsumowali go najmniej (odpowiednio 12,6 grama dziennie oraz 10,8 grama).

Ważna dieta

W grupie osób, których dieta była najbogatsza w błonnik, ryzyko zgonu z powodu schorzeń układu krążenia, chorób zakaźnych i oddechowych spadało o 24-56 proc. u mężczyzn i o 34-59 proc. u kobiet. Natomiast bardziej szczegółowa analiza wykazała, że związek ten dotyczył głównie błonnika z produktów pełnoziarnistych, a nie z innych źródeł takich jak owoce czy warzywa. Spożycie go było w największym stopniu związane ze spadkiem ryzyka zgonu ze wszystkich przyczyn, a także z powodu chorób sercowo-naczyniowych, nowotworów i chorób układu oddechowego.

Gramy mają znaczenie

Jak przypominają autorzy pracy, zgodnie z amerykańskimi zaleceniami dietetycznymi na 1000 spożytych kilokalorii powinno przypadać 14 gramów błonnika pochodzącego z owoców, warzyw i produktów z pełnego ziarna. Z kolei Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca konsumpcję 27-40 gramów błonnika na dzień. Jak wynika z badań prowadzonych przez Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, w Polsce w latach 1996-2007 dzienne spożycie błonnika wynosiło niecałe 24 gramy na osobę, czyli mniej niż dolna granica z zaleceń WHO.

Źródło: PAP

Źródło zdjęcia głównego: sxc.hu