Północnokoreańscy naukowcy wynaleźli rodzaj makaronu, który na dłużej pozostawia uczucie sytości - poinformowała wydawana w Japonii, ale zbliżona do władz w Phenianie gazeta "Dzoson Sinbo".
Makaron z kukurydzy i soi nie tylko oddala uczucie głodu, ale stanowi technologiczny przełom - podkreślono. Produkt zawiera dwa razy więcej białka i pięć razy więcej tłuszczu niż zwykły makaron, po którym "szybko pojawia się uczucie pustego żołądka" - chwali gazeta.
Makaron wkrótce ma być dostępny w całej Korei Północnej.
Kryzys żywnościowy w Korei
W lipcu oenzetowski Światowy Program Żywnościowy (WFP) informował, że powodzie i słabe zbiory sprawiły, że Korea Północna stoi przed największym od lat dziewięćdziesiątych kryzysem żywnościowym. Oceniono, że pomocy żywnościowej pilnie potrzebuje 6 mln ludzi.
Mimo to reżim w Phenianie jest niechętny niezależnym ekspertom, którzy mieliby oszacować skalę problemu lub otrzymać dostęp do dystrybucji żywności.
Jak się szacuje, w latach dziewięćdziesiatych w KRL-D głód uśmiercił od miliona do dwóch milionów ludzi.
Źródło: TVN24, PAP
Źródło zdjęcia głównego: TVN24