Dłuższe życie dzięki pigułce?

 
Wg naukowców ograniczenie ilości kalorii może wydłużyć życie nawet o 40 proc.sxc.hu

Amerykańscy naukowcy poznali mechanizm działania enzymu Sirt3, tłumiącego niekorzystne działanie wysokokalorycznej diety i chroniącego komórki przed starzeniem się - poinformowano w internetowej publikacji "Cell" omawianej przez piątkową prasę brytyjską.

Według tych ocen, odkrycie przybliża nas to do odpowiedzi na pytanie, dlaczego jedząc mniej wysokokalorycznych potraw można być zdrowszym i żyć dłużej. A zrozumienie, w jaki sposób enzym oddziałuje na cząsteczki wewnątrz komórki, przybliża z kolei perspektywę wyprodukowania pigułki na przedłużenie życia. Taka pigułka - wynika z badań - imitowałaby działania enzymu, nie wymagając ścisłego stosowania się do dyscypliny niskokalorycznej diety.

Jest nadzieja na pigułkę

- Wiedza o cząsteczkowym podłożu działania enzymów może zaowocować produkcją leków spowalniających proces starzenia się - uważa prof. John Denu z uniwersytetu Wisconsin-Madison.

- Jesteśmy coraz bliżsi poznania sposobu działania mechanizmu ograniczania nadmiaru kalorii w organizmie - dodaje prof. Tomas Prolla, genetyk uczestniczący w badaniach w Wisconsin. - Nasze badania są pierwszym namacalnym dowodem, iż u podłoża biologicznego procesu zapobiegającego starzeniu występuje ten sam mechanizm, co przy redukcji wchłanianych kalorii - tłumaczy.

Chroni przed wolnymi rodnikami

W wyniku badań na myszach, które z powodu wieku miały trudności ze słuchem - na skutek uszkodzenia ucha wewnętrznego przez tzw. wolne rodniki - naukowcy wykryli, iż Sirt3 chroni komórki również przed nimi.

Wolne rodniki powstają w organizmie w wyniku reakcji metabolicznych, a zwłaszcza w procesie spalania wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Mogą również pochodzić z zewnątrz - ze skażonego powietrza, dymu z papierosów, występują w zjonizowanym powietrzu, wysoko przetworzonej lub zepsutej żywności, lekach itp.

Wolne rodniki (ang. free radicals) tworzą się w wielu produktach spożywczych jak: wyroby cukiernicze o długich terminach przydatności do spożycia, produkty mięsne i roślinne.

Życie dłuższe o 40 proc.

Naukowcy szacują, iż zmniejszenie ilości kalorii o ok. 60 proc. przy równoczesnym utrzymaniu witamin, minerałów i innych istotnych składników odżywczych może przedłużyć średnią życia do 40 proc. Inną korzyścią jest zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka, choroby układu krążenia, cukrzycę i udar, a także zapobieżenie chorobom wieku starczego: degeneracji mózgu i układu nerwowego.

Źródło: PAP

Źródło zdjęcia głównego: sxc.hu