Resort zdrowia wyjaśnia: przyprawy bez soli, kompoty bez cukru, szlaban na "białe" kajzerki

Szkolne sklepiki przeszły rewolucję. Materiał "Polski i świata" z 3 września
Szkolne sklepiki przeszły rewolucję. Materiał "Polski i świata" z 3 września
Źródło: tvn24
Do przygotowania posiłków w szkolnych i przedszkolnych stołówkach wolno używać soli, ale tylko sodowo-potasowej. Inne przyprawy soli zawierać nie mogą, a kompotów nie wolno dosładzać. Ministerstwo Zdrowia wyjaśnia te i inne wątpliwości związane z nowymi przepisami dotyczącymi szkolnych stołówek i sklepików.

Ministerstwo Zdrowia precyzuje, że przy przygotowaniu posiłków można używać soli sodowo-potasowej, ale dzienne spożycie soli nie powinno przekroczyć 5 gramów. Ministerstwo wyjaśnia, że zakaz używania soli dotyczy tych produktów, które w rozporządzeniu oznaczono jako "bez dodatku soli". Dodatkowo resort precyzuje, że można używać ziół i przypraw świeżych lub suszonych bez dodatku soli.

Nowe przepisy, które weszły w życie od początku roku szkolnego wciąż budzą wątpliwości. Ministerstwo na swojej stronie opublikowało wyjaśnienia niektórych zapisów rozporządzenia.

Zakaz "białych" kajzerek

Wątpliwości dotyczyły m.in. przygotowywania kanapek. Resort wyjaśnił, że w sklepikach nie można sprzedawać kanapek z tzw. "białych" kajzerek. Kanapki powinny być przygotowane z pieczywa razowego lub pełnoziarnistego: żytniego, pszennego, mieszanego lub pieczywa bezglutenowego. Kanapki i tosty mogą być podawane na ciepło, jeżeli produkty wykorzystane do ich przygotowania spełniają wymogi rozporządzenia.

W sklepikach można oferować soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne, wodę, a także herbatę, napary owocowe i kawę zbożową. Kompoty nie mogą być dosładzane.

Według nowych przepisów dosładzać można tylko herbatę, napary owocowe, kakao i kawę zbożową. W automatach znajdujących się w szkołach sprzedawać można: herbatę, napary owocowe oraz kawę zbożową. Ministerstwo Zdrowia wymienia też listę substancji słodzących, których używanie jest zakazane. Na liście znajdują się m.in. aspartam i sacharyna.

Osoby, które nie będą stosować się do rozporządzenia, podlegają karze pieniężnej w wysokości do 5 tys. zł, nie mniej niż 1 tys. zł. Kontrole w tym zakresie przeprowadza inspekcja sanitarna.

Jak to wygląda w szkołach Waszych dzieci? Czy dzieci nie mają już dostępu do niezdrowego jedzenia? Czekamy na Wasze opinie i zdjęcia witryn sklepików szkolnych! Wysyłajcie je na Kontakt 24.

Autor: PM / Źródło: PAP

Czytaj także: