- Nie robi destrukcji w kuchni, dekonstrukcji dań, tylko je rozwija. On je jakby wyprzedza w czasie - mówiła we "Wstajesz i wiesz" w TVN24 restauratorka Magda Gessler, oceniając kuchnię Massimo Bottury, którego restauracja zajęła pierwsze miejsce w ogólnoświatowym rankingu kulinarnym.
Z zestawienia World's 50 Best Restaurants brytyjskiego magazynu "Restaurant" wynika, że najlepszą restauracją na świecie jest Osteria Francescana. Powróciła na szczyt rankingu po rocznej przerwie.
Osteria Francescana, gdzie szefem kuchni jest Massimo Bottura, działa we włoskiej Modenie. Ekskluzywny lokal w zeszłym roku zajął drugie miejsce w rankingu, a w 2016 roku był pierwszy.
"To jest konstrukcja w przyszłość"
- Modena jest takim miejscem, z którym jestem bardzo mocno związana. Oni są artystami, tworzą cudowną ceramikę, cudowny parmezan i cudowny ocet z Modeny. Na tych dwóch produktach opiera się kuchnia Massimo Bottury - mówiła Gessler.
- To, co jest w nich najcudowniejsze (we właścicielach Osteria Francescana - red.) to miłość w rodzinie, miłość do miejsca, w którym są - dodała.
Podkreśliła, że w kuchni Massimo Bottury "wszystko jest bardzo osobiste, bardzo prawdziwe".
- On jest renesansowym człowiekiem, nie robi destrukcji w kuchni, dekonstrukcji dań, tylko je rozwija. On je jakby wyprzedza w czasie. To nie jest dekonstrukcja, to jest konstrukcja w przyszłość - oceniła restauratorka.
Gessler powiedziała również, że dania w Osteria Francescana to "absolutnie kulinarne dzieła sztuki".
- To jest nieprawdopodobna intuicja. Ale to też jest tradycja, którą on ma - dodała.
"Chodzi o serce"
Pytana o to, w jaki sposób i pod jakim kątem należy oceniać restauracje odparła, że chodzi przede wszystkim o "talent, energię i miłość do tego, co się robi".
- Wrażenie, że jak się wchodzi, to człowiek ma od razu apetyt. Nie ma kanonów. Kanonem jest prawda, miłość do jedzenia, produktu, związku człowieka, który jest w danym miejscu, z tym produktem - wyliczała.
- Chodzi o serce, chodzi o produkt, o to, żeby kochać siebie. Mieć szczęście z tego, że się pracuje i że się innym ludziom podaje kawałek szczęścia - podsumowała.
Wyniki corocznego rankingu World's 50 Best Restaurants ogłaszane są co roku w hiszpańskim Bilbao. Zestawienie powstaje na podstawie głosowania, w którym udział bierze ponad 1000 restauratorów, szefów kuchni i recenzentów kulinarnych z całego świata.
Poza włoską Osteria Francescana, która wróciła na szczyt zestawienia, na podium w tym roku znalazły się jeszcze El Celler de Can Roca z Girony w Hiszpanii oraz restauracja Mirazur z francuskiego miasta Menton.
Autor: JZ//kg / Źródło: tvn24
Źródło zdjęcia głównego: tvn24